Un ‘tour veïnal’ critica el turisme massiu al Barri Gòtic

Districtes com Ciutat Vella són els que més han patit l'arribada de turistes / JOAN ALEIX MATA

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata) – Una seixantena de veïns de Ciutat Vella han realitzat aquest dissabte 31 de gener al matí, una marxa pels carrers del barri per a denunciar el turisme massiu i l’empitjorament de les condicions de vida que aquest fet comporta per als residents de la zona, -com ara el soroll o la desaparició del comerç de proximitat. La cercavila, que portava per nom “Veïns, una espècie en extinció”, ha estat organitzada per l’Assemblea del Gòtic.

El “tour” ha sortit a dos quarts de dotze del matí des de l’Espai Social La Negreta i posteriorment ha passat per alguns dels punts més concorreguts del barri com ara la plaça Reial, la plaça Sant Jaume o la plaça de la Catedral, on s’hi han sumat desenes de turistes. Els impulsors de la marxa, -que anaven equipats amb escombres, carros de la compra, davantals i altres estris per a fer-se veure- han encapçalat la comitiva amb nombroses pancartes que denunciant la situació dels veïns del barri i les necessitats que, segons ells, l’Ajuntament no cobreix.

La marxa veïnal ha sorgit arran d’una sèrie de trobades, realitzades els darrers mesos, en les quals s’ha elaborat un document de mínims que expressa les demandes de l’Assemblea en relació amb el model turístic de la ciutat. Amb aquestes propostes, els veïns del barri pretenen “forçar posicionaments de totes les formacions polítiques” de cara a les eleccions municipals del mes de maig.

El document inclou una sèrie de punts en què es demanen polítiques municipals de preservació del petit comerç tradicional, revisar l’ordenança sobre terrasses i vetlladors, limitar i repartir temporalment l’arribada de creuers, i aturar la proliferació d’apartaments turístics, entre d’altres. “Quan la gent marxa del barri, el comerç de proximitat no té raó de ser”, ha expressat Diego Martín, de l’Assemblea del Gòtic. També ha afegit que “s’està fent impossible viure al barri, ens estan fent fora”.

Per últim, cal destacar la participació del grup de batucada Batala Barcelona, que ha aportat el caràcter festiu a la jornada i ha aconseguit atreure l’atenció de molts curiosos. Membres de la formació han volgut expressar la seva solidaritzat amb la causa: “una solidaritat, no només a nivell de grup, sinó també a nivell personal”, han apuntat. El grup de percussió Batala Barcelona té el seu local d’assaig al barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, una altra de les zones de la ciutat més afectades pel turisme massiu.

                                                        Fotografies de Joan Aleix Mata
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari