La conquesta de la Flor: Poblenou desperta amb un nou jardí

L’Ateneu Popular Flor de Maig del Poblenou inaugura nova seu. Es tracta d’un solar okupat a tocar de les parets de la mateixa Flor de Maig (C/ Dr Trueta 197). Sota el nom de Jardí de la Flor, la okupació veïnal d’aquest solar reivindica que l’ajuntament inici ja el projecte de rehabilitació de la Flor de Maig, tancada des del passat 2 de febrer.

12729150_1202101553153062_1997290832410630327_n

El veïnat que va participar diumenge del dia reivindicatiu aplegava a gent de totes les edats

Anna San Clemente – Les pluges de primera hora del matí van enneguitar a les organitzadores, però no van ser cap impediment per les jornades d’inici de la campanya #PrimaveraPoblenou. A primera hora un cercavila va recorre la Rambla del Poblenou darrera de La Flor de Maig és del barri, com a lema  d’una pancarta que visualitzava la demanda de l’ateneu.

En acabar el recorregut, veïns i veïnes de totes les edats es van anar aplegant davant la Flor, on estava planificada tota una jornada d’activitats amb un cant de coral, xerrades i la pintada d’un mural, entre d’altres.  I cap a dos quarts de dues del migdia, es va okupar el solar que és la nova seu de l’Ateneu Popular Flor de Maig. Es tracta d’una parcel·la de 510 metres quadrats, propietat de l’empresa Susanmar SA i que porta anys en desús, com tants d’altres a Poblenou.

“L’okupació del solar és un atac al procés d’acumulació basat en el valor del sol com a preu, nosaltres reclamem el valor d’ús que ens serveix per arrelar la col·lectivitat que som” explica Jose Mansilla, membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà. I afegeix que més enllà de ser un lloc d’unió, “permet reivindicar i demostrar que és possible una altra forma d’entendre la ciutat on no totes les formes d’oci estiguin mercantilitzades; el carrer, el solar i la Flor són espais de sociabilitat no mercantilitzada”.

A mesura que avançava el matí, s’anava sumant cada vegada més veïnat a la trobada. Un centenar de persones es van aplegar a dinar. Tot i l’ambient festiu, l’Úrsula Soler, membre de la Flor de Maig recalca: “més que de celebració, és un dia de reivindicació per tal que l’Ajuntament i l’immobiliària es posin d’acord”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografia: Marina Riera

 

Fa un mes i mig que l’Ateneu Flor de Maig es troba precintat i tancat sota odre de l’Ajuntament de Barcelona per risc d’esfondrament. El malestar de l’edifici va arribar a l’administració a partir del treball d’uns estudiants d’arquitectura de la UPC. No obstant, ja fa dos anys que l’Ajuntament té un 40% de la propietat de l’immoble i és té constància que la propietària al 2012 ja era coneixedora dels perill d’esfondrament. Contràriament, des de 1978 l’estat arquitectònic de l’edifici no ha passat cap inspecció tècnica obligatòria. Els membres de la Flor es veuen sobtats davant un ajuntament que es desentén de l’estat de les seus socials.

Ara la prioritat és habilitar el solar per donar un punt comú a la desena de projectes de l’Ateneu i tota l’activitat que se’n desprèn. A més, el solar acollirà també el projecte de l’Hort Indignat 2 de Poblenou, que va ser desallotjat el passat desembre per una denúncia de l’immobiliària ja que s’ubicava en un terreny ocupat. Gemma Domènech, portaveu de la Flor de Maig declara que “l’Ajuntament és conscient de que aquí té un problema si ens desallotgen novament”.

Recuperar no és comprar

L’Ajuntament va pagar un milió d’euros pel seu actual 40% de propietat de la Flor de Maig, més 600.00 euros per la rehabilitació de la façana, obres que encara no han començat. En aquest sentit, els membres de l’Ateneu troben desorbitat el preu pagat, i denuncien que accentua l’enriquiment de la família propietària. En aquest sentit, l’okupació també és un reclam contra l’especulació.

Reconnectar passat i present

“Barcelona és una ciutat que mira molt de cara a l’exterior i tothom ho patim, el passat serveix per connectar-nos i entendre que som un mateix grup”. Així, Mansilla reconeix el valor no només social i cultural, sinó també històric i polític de la Flor de Maig: “connectar el passat del barri cooperativista obrer amb un present que intenta reprendre aquest fruit”.

“Un espai històric i veïnal per la transformació social que s’organitza des de l’assemblearisme i l’autogestió” això és la Flor de Maig, comenta Adrià Font. El Jardí de la Flor evidencien que el projecte de l’ateneu i la mobilització veïnal no s’acaben malgrat l’edifici estigui precintat.

Ha arribat la primavera: Poblenou desperta amb un nou jardí.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. LA NOVA SEU DE L’ATENEU FLOR DE MAIG | Estèvia Poblenou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: