La manifestació “Stop turisme massiu” aplega 200 persones a Sagrada Família

12754930_10206422618989916_1280940450_o

La manifestació ha acabat sent una crida a canviar el model de turisme a tota la ciutat / Andreu Ausàs

Andreu Ausàs – Més de 200 persones es van manifestar ahir dissabte 20 als voltants de la Sagrada Família sota el lema “En defensa dels barris. Stop turisme massiu”. La convocatòria, organitzada per l’Associació de Veïns de la Sagrada Família i recolzada per entitats aplegades al voltant de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, s’ha convertit en una protesta a escala de ciutat i ha anat més enllà dels problemes del barri.

Darrere del canó de sant Miquel, patró de la Barceloneta, una pancarta amb el lema “Per l’abolició dels pisos turístics” encapçalava la manifestació, que ha començat a la confluència dels carrers Marina i Mallorca, a tocar de la basílica de la Sagrada Família i ha passat per davant de l’antic cinema Niza del carrer Provença, on es preveu la construcció d’un Mercadona malgrat que alguns veïns reclamen fer-hi un ateneu. La protesta ha acabat davant de l’antiga fàbrica Henkel, on pot tirar endavant un hotel amb 182 habitacions pel silenci administratiu del govern de Trias, com denuncia Paula Martín, membre de la plataforma “Gràcia cap on vas?”.

En el cas de la Sagrada Família i el barri adjacent, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, les associacions de veïns denuncien un “creixement desmesurat de l’oferta turística” i el consideren propiciat “per la cobdícia dels lobbies turístics i la Junta del Temple” de Gaudí, “amb la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament donant suport normatiu a l’expansió”, segons el manifest que s’ha llegit al final de la mobilització.

L’auge del turisme ha anat acompanyat d’un augment de visitants al temple, “ja des del 2000 però, especialment, a partir de la visita del Papa Benet XVI a Barcelona el 2010”, apunta Joan Itxaso, vocal de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família. Les entitats convocants critiquen “la invasió de voreres, la proliferació de botigues de souvenirs i terrasses i la destrucció del comerç de proximitat”. Per això, reclamen “un altre model de turisme que respecti el territori, la idiosincràsia dels barris, la convivència i els drets laborals de qui hi treballa”.

En aquest sentit, i malgrat que la major part de les proclames eren en clau de barri (“Fora especuladors de la Henkel” o “Volem el Niza per al barri!”), molts participants venien d’altres punts de la ciutat. Uns veïns de Sarrià-Sant Gervasi, que hi eren “per solidaritat”, ho justificaven dient que “és un problema de la ciutat, no de cap barri en concret”, opinió compartida per moltes de les entitats, que, després de trobar-se per primera vegada als Jardinets de Gràcia el juliol del 2015 i de fer-ho al Rec Comtal uns mesos després, ara es concentren per tercer cop. Un altre dels lemes més sentits deia “Se nota, se siente, la Barceloneta está presente”, un dels barris més afectats pel turisme, segons un veí mateix, Francisco Salgado, que destaca que “a diferència de la Sagrada Família, a la Barceloneta tenim els turistes molt més concentrats”.

Per Itxaso, vocal de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, les dues situacions són molt semblants però “a la Barceloneta la problemàtica és sobretot pels pisos turístics i a la Sagrada Família és més diversa”. Prova d’això és que les reivindicacions de les pancartes eren molt variades: des de “No volem pisos turístics” fins a la construcció d’equipaments com un centre de dia de gestió pública passant per l’expulsió de les bicicletes de les voreres o l’“habitatge digne per tothom”.

Pel que fa al futur del moviment, Itxaso assenyala que continuaran lluitant als carrers coordinats per l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i, alhora, la tasca institucional la mantindran a través de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Tot i no tenir massa esperança pel que pot venir, creu que s’ha anat avançant, fins al punt que ara participen en l’elaboració del PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics) juntament amb molts representants d’empreses del sector. Preguntat per l’arribada a l’alcaldia d’Ada Colau, creu que, “tot i exigir-li molt més que als altres”, frenar el turisme és responsabilitat de tothom i Barcelona en Comú governa en clara minoria. Conclou, però, que cada vegada són més els que volen fer decréixer el turisme i que “ja s’hi han afegit molts barris en què el turisme encara és incipient, no només aquells on ja és massiu”.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: