Els partits rendeixen comptes davant els veïns

Marc Corominas (@kuru) i Carlota Serra (@carlotaserra) – L’Assemblea de Barris pel Turisme Sostenible comença a caminar. Després de la seva presentació fa unes setmanes, el passat dijous 18 de febrer va organitzar una trobada entre veïns i representants polítics de tots els partits de l’ajuntament, una prova de foc pels càrrecs electes que van haver de respondre les preguntes dels veïns. Rendiment de comptes per resoldre dubtes. Els organitzadors van començar l’acte plantejant preguntes concretes sobre diferents eixos: Turisme, economia, contaminació i habitatge.

Les respostes foren tant concretes com la retòrica política va permetre a cada partit. En la segona pregunta, la CUP va anar més enllà i va optar per l’abolició de tots els HUT’s. Per la seva banda, el PP a la pregunta relativa a la contaminació es va mostrar favorable a regular la contaminació però no la indústria creuerística. Pel que fa a la última pregunta, cap partit va afirmar que el monocultiu fos positiu però tant CiU, PP, PSC com C’s van posar en dubte que realment le turisme fos un monocultiu. 

 

DSC_0021

El debat de l’ABTS / Fotografia de Carlota Serra

Durant la segona part del debat, els veïns i les veïnes van poder parlar de tu a tu amb els representants de cada partit. Amb la intenció de posar damunt la taula les problemàtiques que realment importen als veïns, els assistents van tenir l’oportunitat de qüestionar de manera directa als partits algunes situacions relacionades amb el turisme i que hipotequen el dia a dia dels barris.

Les Rambles, la Boqueria i les activitats il·legals a la zona

El centre de la ciutat, que comprèn la zona de les Rambles i el mercat de la Boqueria, és un dels punts més conflictius a nivell turístic i un nus d’aglomeracions, soroll i turisme de borratxera. Moltes de les protestes que es van posar damunt la taula provenien d’aquest sector, a les quals la major part dels representants polítics van estar d’acord en què s’ha de trobar una solució per desconcentrar les aglomeracions i “recuperar la Rambla”, com ara promocionar altres punts turístics allunyats del centre de la ciutat.

L’ordenança de les terrasses dels bars i restaurants de l’Eixample fou també un dels punts candents al debat. Janet Sanz (BeC) va denunciar el fet que “no és el mateix l’impacte de les terrasses a Noubarris que aquí, però s’aplica la mateixa ordenança” i va emfatitzar que cal diversificar ordenances per barri o districte per tal que s’adeqüin a les necessitats concretes de cada un. El PP va remarcar, per la seva banda, que el problema era que l’Ajuntament no feia complir les ordenances ja establertes. Com a conclusió, Mª José Lecha (CUP) va denunciar el fet que s’havia dut a terme una “mercantilització de l’espai públic, que abans era dels veïns i les veïnes, i ara és dels turistes”.

El mercat de Sant Antoni

Les preocupacions pel futur del mercat de Sant Antoni és també un dels eixos de conflicte entre el veïnat. Les recents obres per habilitar una cambra subterrània com a museu de les restes arqueològiques del mercat fa replantejar cap a on va el mercat. Els veïns temen que el mercat perdi la seva essència i esdevingui un emblema turístic, “una Boqueria 2”, terme amb què s’hi va referir Montserrat Ballarín (PSC). En aquest sentit, C’s, ERC, PP i CiU van coincidir amb la idea que en la mesura del possible “hem de garantir que segueixi sent un mercat popular”, però, tal com afirmava Jordi Coronas (ERC), “no correspon a l’Ajuntament decidir on van els turistes” i PP “no es podrà evitar que esdevingui una icona i una atracció turística”. Per la seva banda, CUP i BeC es van mostrar en contra de la remodelació, afirmant que “el que no podem fer es crear atraccions turístiques que es carreguin el barri”. El PSC es va mantenir més neutral, tot i que va manifestar la necessitat de “preservar la funció inicial del mercat i evitar que es converteixi en una Boqueria 2”.

La Sagrada Família

Un dels temes més polèmics que es van tractar a la trobada fou la manca de llicències d’obres de La Sagrada Família. En aquesta qüestió tot i la ironia del representant d’ERC que va afirmar que potser no l’havien renovat des de 18?? Tots els grups es van mostrar crítics – alguns fins i tot sorpresos- amb aquest fet i van estar d’acord en que s’hauria de revisar i regular la situació immediatament.

Es va posar sobre relleu la qüestió de si l’obra de la Sagrada Família hauria de pagar impostos. Per una banda, és de l’Església i per tant n’està exempta, ja que en principi no té ànim de lucre. De l’altra, la Sagrada Família és un dels principals atractius turístics de la ciutat i, com a tal, té un alt rendiment econòmic.

L’Hotel al Rec Comtal

Les veïnes i veïns del Rec Comtal van queixar-se del pla urbanístic per la construcció de l’hotel al Rec, emfatitzant la necessitat d’habitatge públic i les possibilitats de fer alguna cosa en contra de l’aprovació de l’obra.

Els ponents van explicar que una vegada aprovats els plans al plenari és gairebé impossible aturar el procés a nivell legal, tot i que coincidien en la necessitat d’investigar la llicència d’obres. Tot i això, CiU va voler recordar que els “consta que va haver diàleg entre ciutadania i govern”, i per la seva banda la CUP va denunciar que per molt que es parli i de “l’urbanisme consultiu, aquest realment no és participatiu, i això és una cosa que s’ha de millorar”.

L’acte va acabar amb una declaració de l’ABTS on reclamaven una aposta ferma pel decreixement turístic com a eina per recuperar la convivència en els barris amb més càrrega turística. Tot i la conclusió dels organitzadors, compartida segurament per gran part dels assistents, moltes qüestions van quedar encara pendents de ser tractades. Tot i això, durant dues hores els regidors de l’ajuntament van estar al servei dels veïns per resoldre els seus dubtes. Van baixar al fang per parlar cara a cara amb els seus conciutadans, alguns s’havien preparat i ja portaven les botes per no esquitxar-se i poder tornar a casa nets i polits. Tot i això, l’acte va servir per veure on està cada partit dins d’aquest gran fangar que és el turisme a Barcelona.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: