Decidim.barcelona: 10 claus per entendre el procés participatiu

decidimbarcelona

Barcelona en Comú va engegar la setmana passada un dels processos participatius més extensos i globals de la ciutat. L’objectiu: el PAM, Pla d’Acció Municipal, que s’ha d’aprovar a finals de juliol i s’aplicarà entre els anys 2016 i 2019. El PAM, que s’elabora al principi de cada mandat, és el full de ruta del govern municipal i per tant el pla d’actuació on s’hi ha de reflectir el model de ciutat cap al qual caminar. Per tal d’obrir-lo a la ciutadania, s’ha habilitat el domini decidim.barcelona.

Què hem de saber per entendre aquest procés participatiu?

1.És el primer cop que es fa en aquesta escala i amb aquest objectiu tan ambiciós. És més: és el primer cop que es fa abans de començar els tràmits administratius d’aprovació del PAM.

2. Tot i el procés participatiu, les propostes consensuades per la ciutadania no són vinculants i depenen de que el govern les avaluï segons criteris com “el bé comú”, però també per la seva “viabilitat temporal i econòmica”. Segons fonts municipals, el document no pot ser vinculant perquè per ser aprovat necessita “consens polític”.

3. La participació no és únicament digital, sinó que es combina amb unes 300 cites presencials, segons l’Ajuntament. Ara bé, a decidim.barcelona només hi ha programades 17 trobades per ara. Es preveu que se’n calenadritzin més a partir de mitjans de febrer. Les propostes que es facin en espais presencials es pujaran a la pàgina web.

4. Hi ha un total de 1600 propostes, 1009 elaborades per l’Ajuntament i unes 590 que vénen de la ciutadania.

5. El procés participatiu estarà obert dos mesos. Això vol dir que si un ciutadà vol avaluar totes les propostes, se n’ha de mirar més de 26 al dia. Des de l’Ajuntament s’explica que s’ha volgut facilitar la navegació agrupant les propostes que estan relacionades.

6. El gruix més ampli de propostes té entre 0 i 5 suports (més del 62% del total). Cal remarcar que la pàgina porta poc més d’una setmana en funcionament.

Manifestació "Metro Ja" - La Marina

Veïns de la Marina defensen que s’obrin, almenys, les parades de metro de la Línia 10 de Foneria i Foc Cisell.  Ferran Moreno

7. Entre les propostes fetes per la ciutadania trobem estrelles de les reivindicacions veïnals, com ara la finalització de la L10 per la Marina – Zona Franca, el cobriment de la Ronda de Dalt o aturar l’increment de places hoteleres a Ciutat Vella. Algunes reivindicacions veïnals també apareixen entre les propostes de l’Ajuntament, com la reforma de la Ronda de Dalt mateixa.

8. Hi ha entitats de la ciutat, assemblees de barri i associacions de veïns que han participat de manera col·lectiva transmetent propostes de l’associació i no de particulars, com per exemple l‘Associació de Veïns l’Òstia, de la Barceloneta, una de les associacions més actives contra l’explotació turística i antic espai d’activisme de l’actual regidora de participació Gala Pin.

9. Hi ha propostes que es poden solapar: “crear més carrils bici” i “ampliar la xarxa de carrils bici“, per exemple, en són dues fetes per particulars. També es dóna amb les propostes de l’Ajuntament: l’Ajuntament preveu “incrementar l’oferta pública d’educació a la ciutat” fent menció a les escoles bressol, mentre que una ciutadana demana “revertir les retallades de les escoles bressol“.

10. La proposta amb més suport és la que demana remunicipalitzar el servei de l’aigua, amb 379 suports. Barcelona en Comú sempre ha reiterat la voluntat de remunicipalitzar l’aigua de Barcelona, o al menys “d’iniciar els estudis” per fer-ho, tal i com recollien al seu pla de xoc. Tot i així, les propostes de l’Ajuntament respecte a l’aigua del PAM es limita a incidir en una “gestió més racional i sostenible” de l’aigua.

Anàlisi de Mar Romero Sala

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: