Nou procés participatiu per decidir el futur del carrer Pere IV

La plataforma ‘Eix Pere IV‘, formada per veïns del barri del Poblenou, ha posat en marxa una enquesta ciutadana per decidir el futurs usos del carrer Pere IV. Amb aquesta enquesta s’obre un procés participatiu que ha de servir perquè el veïnat expressi les seves prioritats. Gemma Canela, membre de la taula Eix Pere IV, explica que des de l’Eix es volen activar “tots els espais buits que puguem al carrer i el seu entorn”, però que sempre es farà “a partir de les necessitats del veïnat”

P1220043.JPGPerquè l’enquesta sigui efectiva, es busca que hi participin tots els veïns del barri, per això l’enquesta es pot realitzar tant per Internet com presencialment en diverses botigues del barri i altes espais com casals de barri o centres cívics. “Ens interessa que les entitats i els col·lectius també s’hi impliquin” diu Canela, que insta
que “el procés de transformació ha de ser un treball conjunt entre veïns, entitats i agents del territori”. Els resultats de l’enquesta es presentaran a mitjans d’abril en unes jornades on hi haurà tallers participatius amb els veïns “per decidir com continuar i fer un debat més ampli”.

L’objectiu darrer de la plataforma Eix Pere IV és revitalitzar el carrer Pere IV, donant vida als espais buits i recuperant el seu patrimoni industrial. “Ens agradaria promocionar i afavorir la gestió local i comunitària del territori” explica Canela, que veu l’artèria com un “eix vertebrador de les oportunitats que pugui tenir el territori”. En aquest punt, fa especial referència a la zona més propera al Besós, “un espai amb moltes necessitats” que es podria beneficiar de les iniciatives que s’hi duguessin a terme.

“Quan parlem de generar activitats, ens referim tant a iniciatives culturals, artístiques com econòmiques” expressa Canela mentre deixa clar que des de la Taula estan oberts tant a propostes de veïns del barri que cobreixin desitjos o necessitats, com a projectes o cooperatives d’altres indrets que s’hi vulguin ubicar. Explica Canela que un cop detectades les necessitats i desitjos del veïnat, la voluntat de fons és clara: “volem impulsar una economia cooperativa i social pel barri”. Aquesta determinació és compartida amb el Comissionat d’economia social de l’Ajuntament de Barcelona, que els ha donat una suma de diners per impulsar aquesta economia tant a l’Eix Pere IV com al Poblenou.

Detectar espais

Dins de l’Eix, la Comissió d’activitats i urbanisme s’encarrega d’analitzar els espais ubicats al llarg de la via Pere IV per crear “una xarxa d’espai d’oportunitats” on allotjar les propostes i iniciatives veïnals que responguin a les seves necessitats. Més enllà de fer un mapeig per veure si els terrenys examinats són públics o privats, la comissió en fa un anàlisi de potencialitat econòmica, històrica, mediambiental i sensorial perquè després les necessitats que es detectin en el procés participatiu es puguin anar ubicant “en els espais més idonis”.

Tot i això, Canela explica que si els espais més idonis resulten ser privats, “la implicació de l’Ajuntament serà imprescindible per tirar endavant el projecte”. En aquest punt, afegeix que es vol crear una Comissió tècnica amb el Comissionat d’economia social de l’Ajuntament i la gent de la Xarxa d’Economia Solidària “perquè puguin pensar quin marc jurídic, legal i normatiu pot facilitar que els propietaris puguin cedir espais o proposar unes condicions més favorables”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taller d’urbanisme amb Eix Pere IV, Emuve i la Col a Can Ricart / Marina Riera

L’Ajuntament, aliat indispensable

Actualment ja s’ha establert una relació amb l’Ajuntament, que s’ha compromès a intervenir en aspectes com l’habitatge social o els equipaments pel barri. Tot i així, des de l’Eix sempre han reivindicat que la seva tasca de rehabilitació de l’espai també ha de venir acompanyada d’obres de millora al carrer a càrrec de l’Ajuntament. “Les obres del carrer Roc Boronat fins a Bilbao, amb una inversió de 8 milions, estaven previstes per l’abril de 2014, però l’antic govern no les va dur a terme” recorda Canela. Afegeix que ara, amb la nova Administració, “s’han rescatat els diners i les obres per ampliar voreres, fer un carril bici i plantar arbres començaran entre març i abril d’aquest any”.

 

Text i fotografies de Marina Riera (@rr_marina)

 

 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. Nou procés participatiu per decidir el futur del carrer Pere IV | Eix Pere IV

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: