“Barcelona s’ha convertit en un caramel especulatiu i ara cal reindustrialitzar-la”

Juan Camilo Ramos és responsable d’Urbanisme de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) des de fa dos anys i mig. Anteriorment havia format part de l’associació de veïns de Sant Andreu, barri on viu des dels deu anys. Ramos ha sigut un dels artífexs del Fòrum Veïnal sobre l’Urbanisme a Barcelona, celebrat ara fa un mes en l’entorn industrial de Can Batlló, per repensar el model de la ciutat. Els assistents i les aportacions del Fòrum evidenciaven la creixent transformació del moviment veïnal, com també ho feia el propi Ramos: “Des de la FAVB estem començant a repensar què és el moviment veïnal”, “sabem que no som els únics que el representem”.

És per això que des de D11 hem volgut parlar amb ell. Ramos explica l’evolució del moviment veïnal i el seu paper en l’aposta per un urbanisme que repensi “el model de ciutat”.

Camilo Ramos a la seu de la FAVB de Barcelona / Judit Casellas

Juan Camilo Ramos a la seu de la FAVB de Barcelona / Judit Casellas

 

Com s’està repensant el moviment veïnal?

Avui en dia el moviment veïnal ha de ser molt més propositiu. No s’ha de basar en dir que no a les coses, ara s’ha de dir què volem i com ho volem. El tema ja no és dir “s’ha d’humanitzar la meridiana”, sinó que és dir “la volem així”. Les necessitats actuals són molt complexes i per això necessitem una construcció conjunta del que ha de ser un model de ciutat diferent a l’actual, necessitem un espai col·lectiu on almenys poder intercanviar impressions sobre els  diferents temes.  

El Fòrum d’Urbanisme buscava avançar cap a aquesta construcció conjunta de model de ciutat?

És el que es busca amb la Taula d’Urbanisme Veïnal que n’ha sortit. Ara estem iniciant un procés per decidir conjuntament què volem d’aquesta taula i quins són els reptes que té la ciutat en matèria d’urbanisme. És una decisió conjunta, no només de la FAVB, sinó també de tots els col·lectius que han impulsat el Fòrum i dels participants que volen continuar treballant-hi.

Creu que hi ha suficient transparència entre Administració i moviments veïnals?

Generalment n’hi ha molt poca. Aquí hi ha el tema de la participació, que moltes vegades es presenta com a processos participatius en torn al pla d’actuació municipal. Però si no es garanteix que el veïnat tingui, com a mínim, els mateixos coneixements que tenen les institucions, s’acaben duent a terme jocs de participació i no una participació real.

“El moviment veïnal no només és divers per qüestions d’ideologia, sinó també de coneixement”

La gent de Barcelona ha de saber que es troba en una àrea metropolitana on les situacions més precàries es donen precisament als nuclis perifèrics com Santa Coloma, Sant Adrià o l’Hospitalet. Hi hauria d’haver una distribució de recursos de la metròpoli en favor d’aquestes localitats. Probablement si tinguéssim totes les dades sobre la taula, la gent podria decidir si la cobertura de la Ronda de Dalt és prioritària o hi ha altres coses més urgents. La desinformació sovint provoca l’egoisme del “jo pel meu barri vull això i encara millor si és davant de casa”.

Quins són els principals reptes compartits en matèria d’urbanisme?

Sobre tot habitatge assequible i problemàtiques generals com els usos de l’espai públic i la seva distribució. Després ja hi ha temes més concrets de cada zona, com ara les Glòries, la Sagrera i el nord-est de la ciutat o la necessitat de conservar indústries dins la ciutat.

Les prioritats són l’habitatge social i la redistribució de l’espai públic.

Els habitatges socials que hi ha actualment a la ciutat es troben en barris perifèrics perquè és més barat construir-los. Ara tocaria colonitzar nous barris de la ciutat, que Pedralbes assumís habitatges de protecció oficial. L’associació de veïns de Pedralbes diu que té problemes de seguretat i que ha de contractar guàrdies de seguretat privats. La inseguretat, però, es produeix perquè hi ha immensos espais verds buits. Seria necessari colonitzar aquests espais i posar-hi habitatge públic perquè és bo que hi hagi gent pel carrer, és bo que hi hagi comerços. La ciutat l’hem de fer de la gent. Barcelona existeix, és una lluita de classes molt clara i un dels dos l’ha de guanyar, a no ser que es vulgui compartir la riquesa. Nosaltres, el 99%, hem de reconquerir la ciutat.

Fotografia de Marina Riera

Fotografia de Marina Riera

L’urbanisme reflecteix les desigualtats de la ciutat.

Sí, i en l’última fase de CIU s’ha vist clarament com la inversió s’ha dirigit bàsicament cap als barris dels seus votants, com Balmes i La Diagonal. En canvi, hi ha hagut molt poca inversió en els barris més populars de la ciutat.

Com es pot abordar la creixent gentrificació?

Hem d’atreure molta més gent de rendes mitjanes i baixes a la ciutat perquè sinó la ciutat es convertirà en la dels pocs que es puguin permetre viure-hi. Per començar els pisos turístics que no estant legalitzats s’haurien de tancar i fer-ne habitatges socials. El mateix passa amb els edificis de l’Estat que es troben en desús. Quan a Madrid es va fer la llei especial sobre Barcelona, es plantejava que l’Ajuntament de Barcelona tindria prioritat per comprar-los. L’edifici d’hisenda a Via Laietana, deshabitat, és un clar exemple d’immoble que s’hauria de convertir en habitatge social. La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un caramel especulatiu i ara caldria reindustrialitzar-la; hem de fer que els treballadors tornin per evitar que els barris de Barcelona es converteixin en terciaris i residencials.

“La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un caramel especulatiu i ara caldria reindustrialitzar-la”

Les demandes de la FAVB es materialitzen?

La FAVB és una entitat de segon nivell i més aviat té la funció d’ajudar les associacions de veïns en les seves lluites. Hi ha demandes que s’aconsegueixen – la rambla de Sant Andreu no hauria existit si no fos per la pressió veïnal -, però no tantes com voldríem.

La FAVB pot sancionar les actuacions de les associacions?

En algunes AVV de vegades hi ha problemes i situacions que traspassen el que per a nosaltres seria desitjable, però no tenim instruments jurídics per canviar-ho, només ho poden fer els seus socis. Creiem que cal un canvi i per això ara volem modificar al normativa i fer uns estatuts nous que ens donin potestat per aplicar un codi ètic d’obligat compliment.

Falta contacte entre la ciutadania i el moviment veïnal?

És difícil que la gent comuna del carrer es mogui si no és per algun tema que l’afecta molt. Hi ha mil mobilitzacions però sempre hi anem els mateixos. A més, a Catalunya, l’actual moviment nacional no ens fa cap favor perquè la mobilització en torn a identitats perjudica la lluita social. Ara toca repensar-nos una mica: el moviment veïnal és divers, però hi ha demandes concretes i allò que falta és un discurs polític aglutinador i clar.

Les associacions de veïns ja no són els únics actors de lluita veïnal

Ara mateix hi ha altre tipus d’entitats que de vegades són més representatives que les AVV. Sembla que per una banda hi ha els ateneus, i per l’altra les associacions veïnals, moltes de les quals s’estan envellint i convertint en oficines. I aquí hi ha el problema: jo crec que les AVV haurien de crear ambients socials i ser un lloc de trobada de la gent del barri.

Juan Camilo Ramos / Judit Casellas

Juan Camilo Ramos / Judit Casellas

Entrevista de Judit Casellas (@crjudit) i Marina Riera (@rr_marina)

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: