Barraques de Montjuïc: “Érem barraquistes circumstancials, el desig de tots era deixar de ser-ho”

Parlem amb Francesc Banús i Rafel Usero, ex-barraquistes de Montjuïc

Els barris de barraques van ser una realitat molt important a la ciutat de Barcelona, sent el nucli de Montjuïc el més gran de la capital. Deixades de banda per part de l’Administració i menyspreades per molts dels habitants de la ciutat, la muntanya de Montjuïc va arribar a albergar un total de 30.000 habitants l’any 1957. La manca d’habitatges a preus assequibles i el creixement de la població estrangera que venia a Barcelona en busca de feina va fer que molts habitants veiessin en les antics horts de Montjuïc l’indret on edificar els seus domicilis: les barraques. Aquests nuclis de Montjuïc van estar molt vius des de finals del segle XIX fins l’any 1973, moment en què es va donar per finalitzada la realitat barraquista per la reubicació dels seus habitants en polígons de reallotjament i per les afectacions urbanes que van modificar els terrenys habitats, com ara la construcció del Parc d’atraccions. Els barris ubicats a la part central de la muntanya, com Can Valero, Maricel, Tres Pins, les Banderes i el Pagès, s’estenien entre l’Estadi, el Castell de Montjuïc i el cementiri.

Recuperació de la memòria històrica

Després de 40 anys de ser desallotjades, no hi ha cap rastre dels carrers, bars i casetes que durant anys van ser el domicili de veïns i veïnes de Barcelona. En Rafel Usero i en Francesc Banús van viure la seva infància a Montjuïc i lamenten que “no queda absolutament res” que recordi el que durant anys va ser la seva “pàtria”. És més, explica Usero que la seva barraca estava al terreny que ara mateix ocupa el Jardí Botànic, per la qual cosa “cada cop que vull visitar-la he de pagar entrada o venir un primer diumenge de mes”. 

Com molts altres ex-barraquistes, en Rafa i en Cesc fa anys que demanen que no s’oblidi aquesta part de la història de Barcelona i que es duguin a terme accions per recuperar la memòria històrica d’aquests nuclis. És precisament amb aquesta intenció que al 2010 la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona va engegar una petició ciutadana per col·locar un conjunt de plaques commemoratives als emplaçaments barcelonins on hi havia els principals nuclis barraquistes de la ciutat. Amb el suport de 81 entitats socials, més de 800 signatures i el suport de l’Ajuntament, la proposta es va fer efectiva amb la inauguració de la Placa a la platja del Somorrostro el passat 25 de novembre de 2014.

I finalment arriba la placa

Gairebé un any després d’iniciar el procés de recuperació de la memòria de barraques, arribava el torn del nucli de Montjuïc. El passat diumenge 25 d’octubre s’inaugurava davant del Jardí Botànic, o més ben dit a l’antic barri de Can Valero, la placa en record del veïnat de la zona. En Cesc i en Rafa afirmen que la placa és un pas necessari però probablement insuficient per recordar la realitat de tantes persones durant tants anys. És per això que des de Districte 11 hem volgut parlar amb ells sobre la seva experiència a les barraques i sobre la seva visió crítica i retrospectiva de com s’ha tractat la realitat barraquista.

Veïns dels antics barris de barraques de Montjuïc, amb la placa monument que els ret homenatge, durant la inauguració, 25 d'octubre de 2015

Veïns dels antics barris de barraques de Montjuïc, amb la placa monument que els ret homenatge, durant la inauguració, 25 d’octubre de 2015 / Alonso Carnicer (Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona )

Reportatge de Marina Riera (@rr_marina) i Carlota Serra (@carlotaserra).

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: