Veïns de la Sagrada Família volen convertir l’antic cinema Niza en un centre cívic

L’acte de presentació dels resultats del procés participatiu ha acabat amb una marxa reivindicativa al cinema Niza. / JUDIT PASTOR I COSTA

Judit Pastor i Costa (@tidujpc) – La plataforma Recuperem el Niza, que agrupa diverses entitats i veïns del barri de la Sagrada Família, ha presentat aquest diumege els resultats del procés participatiu per decidir el futur del local buit de l’antic cinema Niza, on l’anterior consistori (CiU) va pactar construir-hi un supermercat Mercadona. 

Un total de 404 persones han votat des del mes de juny en diferents punts del barri per decidir quin ús volen donar a l’espai: el 97% s’oposen a la instal·lació del supermercat, i el 33% volen que s’hi construeixi un ateneu o centre cívic.

El Niza, un espai “per la vida col·lectiva”

“Els resultats de les enquestes demostren que cal recuperar el Niza com un espai per la vida col·lectiva del barri”, ha explicat el membre de la plataforma Quim Roca. Segons les persones enquestades, el nou equipament hauria de tenir una gran sala polivalent, sales per les entitats del barri i espais per a celebrar actes culturals. En la mateixa línia, les entitats reivindiquen el Niza com un “un lloc de socialització, trobada i intercanvi”, on s’hi puguin reunir, assajar, fer actuacions i emmagatzemar el material.

Recuperem el Niza preveu reunir-se amb les entitats i organitzar una jornada veïnal de treball per concretar la distribució de l’espai i el seu model de gestió. Un cop definida la proposta, la presentaran a l’Ajuntament per “exigir que s’aturi el projecte del Mercadona i es converteixi el Niza en un equipament pel barri”.

“Recuperar el Niza és una necessitat imperiosa”, ha sentenciat Roca, que ha afegit: “Tot el que hem aconseguit ha estat gràcies a la mobilització del veïnat, i aquest serà el motor que ens permetrà arribar allà on vulguem”.

L’Ajuntament, a l’espera d’una reunió amb el propietari del Niza

El conseller de Barcelona en Comú de Sagrada Família, Jordi Matas, ha confirmat “la sensibilitat de l’equip de Govern municipal respecte les mobilitzacions del barri”. Tanmateix, ha advertit que s’han trobat amb un “plantejament absolutament definitiu” sobre el projecte del Mercadona al Niza: “Legalment, ja està tot preparat per començar”.

Matas ha explicat que l’Ajuntament “farà tot el possible per aturar el projecte”, i que està pendent de reunir-se amb el propietari de l’antic cinema. Ha assegurat que el Govern municipal treballarà per convèncer el propietari que vengui l’espai a l’Ajuntament: “Serà un procés d’estira i arronsa, però treballarem conjuntament amb la plataforma i explicarem a la ciutadania els passos que s’estan fent en tot moment”, ha assegurat.

“Volem un barri per viure-hi”

Més enllà del futur del Niza, el procés participatiu també planteja la necessitat de redefinir el model del barri, una de les zones de Barcelona més afectades pel turisme. El 85% dels participants considera que “el turisme massiu té un impacte negatiu”, sobretot pel que fa a l’ocupació de l’espai públic i a la desaparició del comerç de proximitat. En aquest sentit, el veïnat reclama que es tanquin els pisos turístics i les botigues de souvenirs il·legals, i que es facin fora els busos turístics del carrer Marina, a més d’aturar el projecte del Mercadona al Niza.

Per altra banda, el 78% de les persones enquestades consideren que els equipaments que hi ha al barri són “molt insuficients o insuficients”. Per això, demanen la construcció d’un ateneu o centre cívic, i espais educatius i per la gent gran. També lamenten que hi ha molts equipaments pendents d’execució, com ara una residència d’avis, habitatges socials de lloguer per a joves i l’IES Angeleta Ferrer.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Resultats del procés participatiu “Al Niza, tu decideixes!” | Recuperem el Niza - Recuperem el barri
  2. Escrache de Recuperem el Niza a la immobiliària Cel Urbà perquè no contrueixi un Mercadona a l’antic cinema – BcnDistricte 11
  3. La manifestació “Stop turisme massiu” aplega 200 persones a Sagrada Família – BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: