La Flor de Maig celebra 125 anys de teixit veïnal al Poblenou

La ocupació va ser la eina utilitzada pel veïnat per reivindicar la Flor de Maig davant l'amenaça de tancament al 2012 / BTV

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – L’Ateneu del barri de Poblenou ha estat de celebració aquest cap de setmana: fa 125 anys, 16 treballadors de La Plata van fundar la cooperativa de consum Flor de Maig amb 25 pessetes per cap. Ara al 2015 un centenar de persones s’apleguen al mateix edifici que havia estat la seu de la cooperativa per retre homenatge a la història encara inacabada d’aquest nucli d’activitat al barri.

Les celebracions, que s’han extès des de dijous passat fins a la nit del dissabte 24, han barrejat oci i debat i han comptat amb activitats com cercatasques i concerts amb tallers i xerrades sobre cooperativisme. Els actes han fet confluir diferents generacions del Poblenou, que han compartit un espai tan emblemàtic com és la Flor de Maig.

L’Ateneu, que es defineix com a “espai veïnal per la creació d’un barri més just”, actualment és un dels nuclis dinamitzadors del teixit associatiu del Poblenou. La Flor de Maig és un espai totalment autogestionat per les entitats i veïns que hi participen: la relació amb l’Ajuntament es redueix al pagament del lloguer de 600€ al mes a banda de l’aigua i la llum. Cada dues setmanes es reuneixen representants dels col·lectius, i cada sis mesos es celebra una assemblea general.

Aquest model de gestió que dóna autonomia a les entitats participants de la Flor de Maig es va aconseguir arran de la ocupació de l’espai fa tres anys, principalment duta a terme per l’Assemblea social del barri i Arran Poblenou. La Flor de Maig era un espai que la lluita veïnal del barri havia guanyat als anys setanta, però l’any 2012 l’Ajuntament va comunicar que deixaria de pagar el lloguer a la propietat per ser massa elevat.

En anys de la cooperativa de consum, la Flor de Maig era un nucli d'activitats de socialització obrera

En anys de la cooperativa de consum, la Flor de Maig era un nucli d’activitats de socialització obrera

Davant de l’amenaça del tancament els col·lectius del barri va respondre ocupant l’espai i desencadenant una taula de negociacions amb l’Ajuntament. Després de dos anys, es va assolir el tracte final en què l’Ajuntament es comprometia a comprar l’immoble i assumir les obres majors com la façana, mentre que l’Ateneu pagaria el lloguer al consistori.

Tot i que aquest acord es formalitzés fa prop d’un any, la Flor de Maig sempre ha estat del barri, des de la cooperativa de consum, que va arribar a ser la més gran de Catalunya, fins a la Flor de Maig de després del franquisme, victòria del renaixement del moviment veïnal del barri.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Estudien recórrer contra la propietat de La Flor de Maig per “negligències” – BcnDistricte 11
  2. La conquesta de la Flor: Poblenou desperta amb un nou jardí – BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: