Diferents entitats del barri de Guinardó engeguen l’iniciativa #Guinardóvolespais per aconseguir un local social i autogestionat

Marina Riera (@rr_marina) – Diverses entitats del barri del Guinardó de Barcelona s’han unit per tirar endavant la iniciativa #guinardóvolespais, que té com a objectiu “obtenir un equipament cultural i popular gestionat per les mateixes persones que l’utilitzen”. Els col·lectius que la formen – Associació de Veïnes i Veïns Joan Maragall, Assemblea Social Guinardó-Can Baró, Observatori Social Guinardó-Can Baró, Xarxa de Suport Mutu, Assemblea de joves del Guinardó, Cooperativa Cultural Rocaguinarda i altre veïns a títol individual – conflueixen a denunciar que al barri fa falta “un espai on persones i col·lectius conflueixin i es gestionin de manera horitzontal”.

La segona assemblea de #Guinardóvolespais es va celebrar dissabte 17 d'octure a la Plaça del Mercat / Marina Riera

La segona assemblea de #Guinardóvolespais es va celebrar dissabte 17 d’octure a la Plaça del Mercat / Marina Riera

Aquest projecte confluent es va iniciar a l’estiu quan diferents col·lectius van posar de manifest la voluntat de tenir al barri un espai que fos independent de tota institució oficial i la gestió del qual fos exclusivament dels veïns que en vulguéssin fer ús. Tot i que el barri del Guinardó ja compta amb un centre cultural potent, com és el Mas Guinardó, alguns dels veïns i col·lectius de #guinardóvolespais es mostren descontents amb la seva gestió, denunciant en especial, els suposats “tractes de favor” que reben els membres de l’Associació de Propietaris i Veïns del Mas Guinardó i la contractació d’una empresa externa que s’encarrega de dinamitzar l’espai.

La primera trobada per començar a establir el projecte i el rumb de la iniciativa veïnal es va dur a terme el passat 3 d’octubre. Com s’explica a la pàgina de l’Assemblea Social de Guinardó-Can Baró, aquesta primera assemblea participativa tenia per objectiu “analitzar quines necessitats i mancances tenim els col·lectius” i solucionar-los “de manera conjunta”. Durant la reunió es va elaborar una taula amb les necessitats de cada un dels col·lectius i es van proposar 4 possibles espais de barri on ubicar l’equipament desitjat: Torre Garcini, Centre Cívic, Mas Guinardó i l’espai juvenil UA3 dins el complex del mercat. L’assemblea es va tancar tot acordant una segona trobada, que va tenir lloc dissabte 17 d’octubre, a la Plaça del Mercat.

Aquesta segona trobada es convocava amb un ordre del dia de 2 punts. El primer “ON”, per debatre els pros i contres dels 4 centres proposats a la primera reunió – i altres possibles indrets que sortíssin en assemblea – i el segon el “COM”, per discutir la manera d’aconseguir l’espai (que ens els quatre casos pertany a l’Ajuntament o està gestionat per empreses privades). La reunió va comptar amb una assistència que rondava la quarentena i que comptava amb veïns i representants de les diferents entitats participants del projecte. Durant les dues hores i escaig que es va allargar la convocatòria, els assistents van debatre els pros i contres de cada un dels espais, que es van plasmar en una taula que quedava així:

sese

Taula resum dels punts a favor i en contra dels quatre espais proposats per fer l’euipament social / Font: Assemblea Social Guinardó-Can Baró

Les intervencions van ser molt nombroses i els tempos no es van poder assolir: la sessió es tancava sense abordar l’apartat del COM. Tot i això, en l’apartat ‘altres’ de la taula,  sí que es va apuntar una possible mesura per aconseguir l’espai: l’ocupació. Una proposta que alguns dels presents no compartien o bé qualificaven com a “últim recurs a emprendre” en cas que les demandes de #guinardóvolespais fossin rebutjades. Aquesta qüestió, juntament amb la discussió global de com tirar endavant un projecte que encara s’està gestant, es va deixar com a aspecte a tractar en la propera assemblea.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. 3ª Trobada #GuinardóVolEspais | Assemblea Social Guinardó-Can Baró

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: