Al novembre començarà el procés tècnic per desmantellar el transformador del Poblenou

Marina Riera (@rr_marina) – El procès tècnic previ al desmantellament del transformador ubicat al barri del Poblenou es començarà a posar en marxa el proper mes de novembre. Marc Andreu, Conseller tècnic del districte de Sant Martí de Barcelona, ha confirmat a Districte 11 que l’acord entre Fecsa Endesa – propietària dels terrenys on s’alça la subestació elèctrica – i l’Ajuntament de Barcelona, es va fer efectiu el mes passat i que “l’expropiació dels terrenys ja està feta”. Andreu assegura que tot i el canvi de govern a la ciutat, “l’acord amb Endesa segueix l’establert – i prèviament acordat – pel Govern municipal de Xavier Trias”.

L’anterior govern anunciava el pacte amb la companyia elèctrica Endesa el passat 6 de juny després de les creixents demandes de la Plataforma Transformem, que reclamava l’enderroc imminent de la subestació ubicada al carrer Castella 5-11, a pocs metres del CEIP Sant Martí. Segons el comunicat oficial, el cost dels treballs de desmantellament suma un total de 4,4 milions d’euros, una quantitat que s’hauria obtingut, en part, “dels acords de BAMSA per la concessió de la gestió dels aparcaments públics del centre de la ciutat”.

“Ara bé, l’expropiació dels terrenys no vol dir una eliminació directa del transformador” explica Marc Andreu. El que ara comença és “el procés tècnic previ i necessari a la seva retirada”. El pacte entre Ajuntament i Endesa ja posava de manifest que per poder desmantellar la subestació sense paralitzar el sumbinistrament elèctric als clients, caldria realitzar una “reconfiguració de la xarxa de mitja i baixa tensió mitjançant un pla de 8 etapes i 22 mesos de durada”. Andreu explica que aquest procés és “molt complex tècnicament” i que la dificultat de la desconnexió elèctrica, que majoritàriament té lloc al subsòl, fa que el conjunt de treballs “s’allarguin al voltant d’un any i mig”.

Mural reivindicatiu a una de les parets que envolten el transformador del Poblenou /Arxiu Districte 11

Mural reivindicatiu a una de les parets que envolten el transformador del Poblenou /Arxiu Districte 11

Procés participatiu per decidir el futur del terreny

Pel que fa al futur de la zona afectada pel transformador, Marc Andreu afirma que “això no ho decidirà el govern municipal”. Andreu explica que des de l’Ajuntament “s’impulasarà un procés participatiu per conèixer la voluntat dels veïns i decidir què s’hi fa”. Per l’administració la prioritat a curt termini és fer la desconnexió tècnica i un cop realitzada, “ja podrem parlar de si es vol una zona verda” explica Andreu.

Justament la zona verda sembla ser la opció més popular entre els membres de la Plataforma Transformem, creada el passat mes de gener per diferents entitats del barri amb l’objectiu de pressionar l’Ajuntament per tancar definitivament el generador elèctric. La constitució d’aquesta plataforma va ser el darrer tram d’aquesta reivindicació veïnal poblenovina, que des de 1992 denunciava el soroll, les possibles emissions de radiació i ‘incompliment del pla urbanístic que qualificava el terreny com a zona verda.  

Tot i que els membres de Transformem estaven en contra que l’Ajuntament de Barcelona indemnitzés Fecsa Endesa per l’expropiació dels terrenys, entenen que era un pas necessari per desbloquejar el procés. Ara, esperen poder començar a decidir entre tots quin futur tindrà el solar del transformador.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: