Raül Ferrando: “Volem que Font del Gos es catalogui com un barri de muntanya per poder estar en bones condicions”

Al peu de la serra de Collserola, entre el Parc del Laberint i les cotxeres de TMB, trobem el barri de la Font del Gos, a Horta. Aquesta urbanització té els seus orígens als anys 40, quan la família Vallhonesta, propietària dels terrenys en aquell moment, va decidir parcel·lar-los i vendre’ls, i diverses famílies d’origen obrer van començar a traslladar-s’hi per viure-hi.

El barri es va anar consolidant poc a poc durant els anys de dictadura gràcies a l’associacionisme dels habitants de la zona, i els serveis que instal·lava l’Ajuntament eren finançats total o parcialment pels propis veïns.

Anys més tard, el barri va quedar afectat pel Pla General Metropolità de 1976, que va declarar la zona com a parc forestal. D’aquesta manera es van paralitzar els permisos d’obra per poder edificar o reformar les construccions existents, i la urbanització va quedar en situació alegal.

Aquesta decisió ha condicionat la vida dels veïns en els últims 40 anys, ja que tot i que paguen els seus impostos a la ciutat de Barcelona, La Font del Gos no està reconeguda com a barri perquè es troba parcialment dins els límits del Parc de Collserola. Així doncs, l’Ajuntament no pot invertir-hi ni actuar-hi com caldria perquè no hi té competències, i l’autoritat competent, el Consorci del Parc Natural de Collserola, no té els recursos necessaris per a fer-ho.

Aquest entrebanc administratiu ha comportat diverses mancances al barri, com ara falta d’equipaments, poc manteniment de l’arbrat, mala senyalització viària, uns serveis de transport públic deficients i una mala comunicació amb la resta de barris de la ciutat.

A més, els veïns segueixen sense poder fer reformes en edificis que no s’han revisat en els darrers 40 anys i la urbanització segueix sense disposar d’un sistema contra incendis. De fet, fa un mes un foc a Collserola va cremar diverses hectàrees i va arribar a escassos metres de la urbanització. Segons els veïns, aquesta situació es podria haver evitat si el barri disposés d’accessos d’aigua per als bombers, tal i com tenen altres zones de la ciutat.

D’aquestes problemàtiques i de la història del barri en parlem amb Raül Ferrando, mestre i veí de La Font del Gos.

Raul Ferrando, veí afectat de La Font del Gos

Font del Gos està afectada per la catalogació de parc forestal des de 1976. Com us ha repercutit aquesta situació?

Nosaltres paguem impostos però l’Ajuntament no pot invertir en el barri perquè està afectat per la catalogació de parc forestal i no té competències per desafectar-lo. El Consorci del Parc Natural de Collserola és el que s’hauria d’encarregar de nosaltres però no té ni diners ni recursos per fer-ho.

Es pot dir que viviu en terra de ningú?

L’Ajuntament diu que no som Barcelona i el Parc Natural de Collserola no té competències per fer-se càrrec del barri. Per solucionar-ho s’hauria de desafectar el barri.

I per què no es desafecta?

Ens diuen que es tracta d’una qüestió de Territori, i que s’han de posar d’acord tots els partits. En realitat, creiem que és un problema de falta de voluntat política. Diuen que canviar-ho és complicat però a Collserola s’han fet 735 modificacions del Pla General Metropolità, que és el que ens afecta.

“A Collserola s’han fet 735 modificacions del Pla General Metropolità, que és el que ens afecta.”

Hi ha municipis com La Floresta que estan al cor de Collserola…

I són legals. Dins de Collserola hi ha zones que estan afectades, i d’altres a 50 metres que no ho estan, no li acabem de veure el sentit.

Ja fa gairebé 40 anys que us trobeu en una situació alegal, no heu tingut por de ser desallotjats?

No som ocupes, som propietaris de terrenys i cases, i això els dificulta les coses. A més, tampoc no hi ha diners per moure’ns de la zona. Però sí que la gent del barri sempre ha estat molt callada perquè s’ha sentit molt amenaçada.

En quin sentit?

Durant els anys de govern socialista i ICV, l’Ajuntament feia el mínim. Era com si ens estiguessin fent un favor per deixar-nos estar allà on som. Però en els últims quatre anys la gent s’ha volgut donar a conèixer perquè al barri ja no tenim por.

wpid-wp-1438943606849.jpeg

“El gerent del Consorci Parc de Collserola, Marià Martí, sempre ha dit que els veïns som un avantatge perquè tenim cura de la muntanya.” / Joan Aleix Mata

… 

En el punt en què estem, l’Administració és conscient que hi ha un problema però encara no s’ha trobat la solució. El govern de Convergència i Unió va ser el primer en mirar de posar solució al problema.

Quina va ser la seva proposta?

Al final del mandat de l’anterior legislatura, el govern municipal de CiU va encarregar un estudi per avaluar la situació de la Font del Gos. L’estudi conclou que la urbanització requereix d’una inversió aproximada de 8,5 milions d’euros per a reparar tots aquells elements que es troben deteriorats o fora de normativa. Si s’apliqués la proposta, el barri es consolidaria i seria més difícil que es pogués veure afectat per plans com el PEPNat.

“La urbanització requereix d’una inversió aproximada de 8,5 milions d’euros per a reparar tots aquells elements que es troben deteriorats o fora de normativa”

Com us afecta?

El PEPNat encara no està aprovat però diu que “si un barri està fora d’ordenació i s’ha de moure, cal veure com de consolidat està”. Si l’Ajuntament es gastés els vuit milions no hauríem de patir-hi.

Veieu amb bones expectatives el nou govern municipal?

Sempre que vinguin amb voluntat de dialogar… Que agafin el document, l’estudi que ja es va fer, i a partir d’aquí que canviïn el que creguin oportú. Però que d’entrada diguin que hem d’anar fora sí o sí, com van dir alguns membres en el seu moment, no em sembla correcte. Sempre hi ha hagut sectors dins d’alguns partits d’esquerres a nivell municipal que s’han mostrat reticents a regularitzar la situació. Creien que fent-ho facilitarien l’arribada d’inversors per especular i nosaltres podríem guanyar molts diners.

Què els demaneu?

Nosaltres només volem regularitzar la nostra situació. Som conscients que som a la muntanya i per tant no demanem que arribi el metro ni que les voreres hagin de fer una mitjana de tres metres. Volem que Font del Gos es catalogui com un barri de muntanya i tingui un tracte específic, que els impostos que paguem es reinverteixin aquí perquè el barri pugui estar en bones condicions.

Judit Casellas i Joan Aleix Mata

Fotografies de Joan Aleix Mata


Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: