Can 60 té possibilitats de quedar-se al barri del Raval

Els nous propietaris acorden un termini de tres mesos per negociar amb els inquilins

Can 60 és un dels pocs edificis del Raval que té espai interior amb ventilació saludable / Oriol Gelabert

Can 60 és un dels pocs edificis del Raval que té espai interior amb ventilació saludable / Oriol Gelabert

Mar Romero Sala (@Mar_RomeroS) – Can 60, l’espai fabril del Raval situat al carrer de la Riereta, es desperta avui amb més possibilitats de mantenir-se al barri que mai en els darrers dos mesos. L’edifici, que acollia habitatges i diversos tallers i associacions, havia de ser buidat per poder-se revendre. Les mobilitzacions dels inquilins, el suport del barri i la mediació de l’Ajuntament han fet que els nous propietaris, l’empresa Clamarc BCN S.L, donin tres mesos de marge a les entitats i veïns per quedar-se a Can 60. Passats aquests tres mesos, les negociacions es tornaran a obrir. Quirze Serradell, llogater de Can 60, on hi té una escola de capoeira, i portaveu de la plataforma Salvem Can 60, es considera optimista i creu que serà possible guanyar la partida.

I és que tot allò que trepitgem, toquem i veiem dins la ciutat té dos valors. Dos valors que a vegades estan renyits. El primer és el valor d’ús: les potencialitats de l’espai o objecte per ser utilitzat. El segon és el valor de canvi: quant val aquest espai o objecte en relació a la resta d’espais o objectes. Per posar-ho fàcil: un banc té un valor d’ús de seure-hi, prendre el sol, fer que dues persones es coneguin, fer de llit per algú sense sostre. Per contra, té un valor de canvi determinat de tants euros. I Can 60 ha estat l’escenari d’una nova contradicció entre tots dos valors aquest darrer mes de juliol.

El tancament

30 anys és el temps que en Quirze portava pagant un lloguer per dur a terme el seu taller de capoeira. El 31 de juliol, divendres que ve, haurà de marxar. Amb només un mes d’antelació, la propietària de l’immoble va anunciar la seva voluntat de no renovar cap dels contractes dels llogaters amb la finalitat de vendre’s la finca. I el Quirze no és l’únic: el taller de fotografia heliogràfica, el taller de bicicletes o l’associació de reinserció social APIP-ACAM haurien de tancar la porta al llarg del primer trimestre de l’any que ve.

A Can 60 també hi ha habitatges, un de les quals té el lloguer assegurat fins el 2018. Els inquilins han denunciat en declaracions a BTV que han patit mobbing i que han sofert talls de llum. L’Oriol, un estudiant d’arquitectura vinculat a Salvem Can 60, explica que també hi ha hagut ofertes de diners per tal de marxar.

Davant d’aquesta situació, els veïns de l’edifici van llançar la plataforma Salvem Can 60. Demanen més informació per part dels propietaris, més temps per readaptar-se en cas d’haver de marxar, però també reivindiquen el valor de les activitats que es duen a terme dins l’edifici i que suposen un punt de vida al barri. En Quirze, el portaveu de la plataforma, defensa que Can 60 és “una fàbrica cultural amb una activitat i una riquesa diversa. Som l’essència del Raval”.

El passatge que dóna a l'interior de Can 60 és difícil de trobar / Oriol Gelabert

El passatge que dóna a l’interior de Can 60 és difícil de trobar / Oriol Gelabert

La xarxa de suport

Salvem Can 60 ha teixit una xarxa de suport amb diverses entitats del barri, com Tot Raval, Sostre Cívic, Arrels o Fènix, i la campanya de Change.org ha superat les 2.000 firmes. Han comptat també amb l’atenció d’Arquitectes de Capçalera, un projecte de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) on estudiants d’arquitectura dediquen el mes de juliol a atendre alguns dels problemes arquitectònics del Raval. “Volem centrar-nos a fer arquitectura per l’usuari i no pel client”, explica Júlia Brull, una de les estudiants que participa d’Arquitectes de Capçalera. “L’habitatge també és un dret, i s’ha de cuidar com la salut”, afegeix.

Salvem Can 60 es va posar en contacte amb Arquitectes de Capçalera, i des de llavors un equip d’arquitectes han treballat conjuntament amb el veïnat de l’edifici. “Hem treballat en dues línies” explica l’Oriol, un dels arquitectes involucrat, “recuperar el valor patrimonial i evidenciar el valor d’ús”.

Can 60 està catalogat com a edifici D, és a dir, que pot ser enderrocat. Part de la feina d’Arquitectes de Capçalera és intentar que pugi de categoria per evitar que l’edifici fabril, un dels pocs que queden al Raval amb les característiques de Can 60, vagi a terra.

D’altra banda, consideren que gran part del valor de l’immoble són les activitats que s’hi duen a terme a dins i l’enorme potencialitat que té com a espai públic pel barri”.

 

 

Un futur menys incert

L’Oriol, fa una setmana, acceptava que li veia més recorregut a la demanda patrimonial que a la lluita perquè el veïnat de Can 60 es quedés. Tot i així, ara les possibilitats tornen a estar en alça. Això es deu al suport de les entitats del barri com ara Tot Raval, que en una clara declaració d’intencions, va decidir fa una setmana que Can 60 fos la seu del Festival de Cultura del Raval al novembre, data en què l’edifici ja hauria d’haver estat pràcticament buit.

D’altra banda, les mobilitzacions han comptat, tal com assegura en Quirze Serradell, amb el suport de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que coneixia la problemàtica i que, segons en Quirze, podria haver mediat amb els nous propietaris per aconseguir més marge de temps per a les negociacions.

Per primer cop al mes de juliol, la propietat de l’immoble sembla esclarida. Les associacions de Can 60 denuncien que durant el procés de compravenda no van estar prou informats ni van tenir una interlocució fluida amb els propietaris. Can 60 ha anat a parar a les mans de Clamarc BCN, una empresa amb un propietari únic, Claudius Daniel Wolfgang. Sembla que la compravenda es realitzés a través de la immobilària MK Premium, però no està clar en quin moment es va fer la transacció, tot i que va ser en algun moment abans de dilluns passat per declaracions de MK Premium a Districte 11. Tot i que no se sap quina és la intenció final de Clamarc BCN, les negociacions prendran aire durant tres mesos.

Un edifici com Can 60 al Raval té un alt valor de canvi. I les activitats que s’hi realitzaven i que podran arribar a realitzar-se tenen un alt valor d’ús. La partida continua.

 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: