La plataforma veïnal Gràcia on vas presenta deu propostes per “recuperar Gràcia”

La presentació es va fer a La Violeta de Gràcia / Mar Romero Sala

La presentació es va fer a La Violeta de Gràcia / Mar Romero Sala

Mar Romero Sala (@Mar_RomeroS) – La plataforma veïnal Gràcia on vas ha presentat aquest dijous deu propostes per marcar “les directrius que hauria de tenir el nou pla d’usos” del districte. El decàleg, sota el títol ‘Recuperar Gràcia’, proposa restriccions a les llicències de bars i terrasses, entre d’altres, i apunta als principals problemes que afecten el barri, com ara la pressió turística i “l’elitització”. Gràcia on vas ha demanat una comissió de seguiment composta al 50% de membres de la plataforma i del govern per tal de debatre i controlar l’aplicació de les seves demandes a la nova redacció del pla d’usos.

La presentació, que ha aplegat una vuitantena de persones, havia de ser una carta de presentació al nou regidor, Raimundo Viejo, que ha acabat cancel·lant la seva intervenció a última hora per haver d’anar a Madrid. La plataforma ha volgut manifestar el seu “cabreig” i ha argumentat que no entén “què podia ser més important que decidir quin barri volem”. Malgrat l’abscència de Viejo, els consellers Robert Soro i Eduard Balsebre han assistit a l’acte en representació del Districte.

Les deu propostes

El decàleg és una clara declaració d’intencions i mostra que la plataforma veïnal no s’ha mantingut a l’espera. “Volem anar més enllà del pla d’usos”, ha explicat el portaveu de la organització, Antoni Ramon. També suposa un pas més respecte els resultats del procés participatiu que es va dur a terme entre març i abril de 2015 per definir el controvertit pla d’usos.

Una de les demandes de Gràcia on vas és reduir el nombre de llicències de bars i restaurants. Reclamen que l’Ajuntament pugui exercir el seu dret de tanteig i així poder comprar les llicències dels establiments que tanquin per tal de revocar-les. Actualment, les llicències de restauració són de caràcter indefinit i és molt complicat reduir-ne el nombre, especialment quan moltes d’aquestes llicències es venen en negre d’un establiment a l’altre. Aquesta polèmica proposta va acompanyada de la necessitat d’establir un nou nombre màxim de llicències al barri, especialment al nucli històric. Des de 1994, el sostre de llicències de restauració s’ha multiplicat per cinc –ha passat de 112 a 573. Gràcia on vas reclama una nova avaluació de la quantitat d’establiments que el barri pot acollir.

A aquestes demandes s’hi suma la regularització dels establiments de menjar preparat i de degustació, que escapen les normes dels bars i restaurants però que, segons la plataforma, tenen un efecte similar al barri. També es parla de regular els establiments polivalents –els petits supermercats– i estudiar quin és l’impacte que poden tenir a Gràcia, emulant les mesures establertes a Ciutat Vella.

Els allotjaments turístics no s’han quedat al marge del decàleg, en ser una de les reivindicacions més clares de la plataforma veïnal. El decàleg comença amb la demanda de la suspensió de llicències hoteleres, petició a la qual l’Ajuntament ja ha respost. Tot i així, Gràcia on vas assenyala que caldria revocar les sis llicències que es van atorgar durant la redacció i el procés participatiu del pla d’usos. D’altra banda, també es reclama la prohibició dels pisos turístics, però “conscients de la dificultat d’aquesta mesura” demanen un major control, tant dels legals com dels il·legals.

A banda de les propostes ja esmentades, Gràcia on vas també inclou la demanada d’un procés participatiu per decidir com tractar les terrasses dels establiments, ampliar la regulació de les botigues de souvenirs no només al Park Güell sinó també a Vallcarca i Lesseps, i una mesura de poc consens dins del veïnat: atorgar únicament llicències d’activitat complementàries restrictives a entitats culturals per tal de què no s’instal·lin nous restaurants o bars sota la façana d’una entitat cultural.

La plataforma demana més restriccions en les llicències de bars i restaurants / Mar Romero

La plataforma demana més restriccions en les llicències de bars i restaurants / Mar Romero

Pla d’usos per “recuperar Gràcia”

A l’abril del 2013 l’equip del districte, governat per CiU, va començar a redactar el que havia de ser el nou pla d’usos de Gràcia. Aquest pla d’usos no es va acceptar per falta de consens polític, i va obrir les portes a un procés participatiu que va incloure a més de 300 persones. Les conclusions del procés participatiu van posar sobre la taula molts dels problemes que afecten Gràcia segons el veïnat, com el procés de massificació turística que ha obert el debat sobre les llicències tant hoteleres com de restauració.

Ara bé, la plataforma Gràcia on vas ha denunciat que aquest procés de participació “es va veure enterbolit per una sèrie de circumstàncies que el desvirtuaven”, referint-se al conflicte del Deutsche Bank i a les llicències hoteleres que es van seguir atorgant mentre el procés seguia obert.

Les conclusions del procés participatiu, però, encara s’han d’aplicar a la reformulació del pla d’usos, a la qual s’afegiran les propostes de Gràcia on vas, la plataforma que va dinamitzar tot el procés i que ha canalitzat majoritàriament la veu del veïnat. “Tenim poc temps per aprovar aquest pla d’usos”, ha dit l’organització durant l’acte de presentació, ja que volen aprofitar l’any de suspensió de llicències hoteleres a tot Barcelona.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. La plataforma veïnal Gràcia on vas presenta deu propostes per “recuperar Gràcia” « SOS ENRIC GRANADOS
  2. Els 120 dies de BComú en clau veïnal | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: