La plataforma Salvem la Repla, en contra de la construcció d’un monestir al barri del Poblenou

L’associació reivindica que la plaça de Sant Bernat Calbó, emplaçament on ha d’anar un centre de culte de la comunitat mendicant de l’Anyell, esdevingui un espai públic pels veïns

Marina Riera (@rr_marina) – “La plataforma Salvem la Repla naix d’una inquietud de gent molt dispar, que en veure que aquí es volia fer una cosa completament desconnectada de la realitat del barri –com és el convent–, vam confluir amb la voluntat de poder decidir el futur de la plaça i reivindicar el seu ús públic”. Així explica Joan Serrat, arquitecte i membre de la plataforma Salvem la Repla, la creació d’aquesta entitat l’any 2013. Una confluència de veïns, representants de l’Eix comercial del Poblenou i membres de l’AMPA de l’Escola La Mar Bella –situada a la Plaça Sant Bernat Calbó–, que responia a un anunci de l’Arquebisbat de Barcelona on s’informava que l’Església que fins aleshores ocupava el centre de la plaça s’enderrocaria i el terreny se cediria a l’orde francesa de l’Anyell perquè hi edifiqués un “petit monestir”.

L’Església de Sant Bernat Calbó, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona després d’una requalificació i cessió del terreny en època franquista, es trobava l’any 2013 en un estat de deteriorament elevat. La salinitat dels sòls on es va edificar i la manca de manteniment van deteriorar el formigó de la façana. El risc de despreniments i la insostenibilitat del temple van fer que l’Ajuntament de Barcelona enviés un requeriment a l’Arquebisbat perquè el reparés. Davant l’alt cost de rehabilitar l’immoble –l’estudi arquitectònic que van encarregar a Pere Pujol i Paulí estimava un preu de 750.000€– els propietaris van optar per cedir el terreny a la Congregació de Germanetes de l’Anyell en una concessió de 90 anys a condició que edifiquessin un nou lloc de culte: el monestir Llum de l’Anyell.

Plaça Sant Bernat Calbó. A la dreta l'Església d'enderroc imminent, a l'esquerra l'Escola Mar Bella / Marina Riera

Plaça Sant Bernat Calbó. A la dreta l’Església d’enderroc imminent, a l’esquerra l’Escola Mar Bella / Marina Riera

Des de l’anunci del projecte eclesiàstic, els membres de la plataforma Salvem la Repla han reivindicat que se’ls faci partícips de les negociacions i decisions del projecte: “El que sempre hem demanat és que abans de ser una cosa consumada s’escolti l’opinió de la gent del barri”, explica Joan Serrat, defensant que encara que el monestir sigui una propietat privada, “l’espai mai no serà privat del tot perquè la façana del nou edifici dóna a una plaça pública”.

Les diferents entitats representades per la Plataforma –pares de l’Escola Mar Bella, comerciants i veïns del Poblenou– consideren que “al segle XXI, un monestir no és d’interès general” i coincideixen a reclamar que s’obri un procés participatiu per decidir quin seria el millor ús de l’espai. En general, tot i les divergències particulars, sembla haver-hi consens en què la millor opció pel barri seria enderrocar l’església actual per obrir una gran plaça. David Perramon, president de l’Eix Comercial subratlla que el Poblenou “és un barri de carrers on falta un espai obert de comunitat per fer activitats”, i que la plaça cohesionaria les dues principals artèries del nucli antic: la Rambla i Marià Aguiló.

Negociacions

“El nostre principal problema és que no tenim interlocutor. Això és una propietat privada de l’Església i mai s’ha reunit amb nosaltres. Per això hem demanat a l’Ajuntament que en prengués part”. Així es pronuncia Serrat, que explica que el govern municipal de CiU no va complir el pacte de mostrar a la plataforma el projecte final abans de tirar-lo endavant. Ara bé, els membres de Salvem la Repla confien que el nou govern municipal “mostri més sensibilitat” amb la seva reivindicació, que va quedar recollida en el programa electoral de BComú.

Per això, el passat dimarts 7 de juliol, representants de la plataforma van reunir-se amb el nou regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, i el seu conseller tècnic, Marc Andreu, per tractar la qüestió. En un comunicat, l’entitat explica que van tenir accés a la versió definitiva del projecte arquitectònic del monestir i que “la pressió veïnal ha aconseguit algunes modificacions sobre el projecte original” com ara la reducció d’una planta en la façana que dóna al carrer Marià Aguiló i l’endarreriment de la façana orientada a la plaça. Davant la incertesa sobre l’ús real de l’equipament religiós, que molts veïns temen que sigui un “centre de pelegrinatge encobert”, i de la seva adequació al Pla Urbanístic, el regidor s’ha compromès a revisar el projecte i el seu encaix paisatgístic amb l’entorn.

Ramon Almoguera, creador de 'Salvem la Repla' en la concentració reivindicativa del passat 2 de juliol / Marina Riera

Ramon Almoguera, creador de ‘Salvem la Repla’ en la concentració reivindicativa del passat 2 de juliol

La plaça Bernat Calbó és un espai de reunió de veïns i un indret on els nens de l'Escola Mar Bella surten a jugar / Marina Riera

La plaça Sant Bernat Calbó és un espai de reunió de veïns i un indret on els nens de l’Escola Mar Bella surten a jugar

La Plataforma 'Salvem la Repla' vol decidir el futur de la Plaça bernat Calbó / Marina Riera

La Plataforma Salvem la Repla vol decidir el futur de la Plaça Sant Bernat Calbó

 

 

 

 

 

 

Preocupació per l’enderroc

La setmana del 19 de juny, un grup d’operaris va començar a posar en marxa l’enderroc de l’Església, però el tècnic del districte el va aturar el mateix matí perquè els treballadors no comptaven amb la llicència d’ocupació de la plaça. Serrat explica que l’inici de les obres va generar “gran alerta social a l’escola”, que es troba a menys de 100 metres de l’àrea d’obres i que en aquell moment acollia els nens del Casal d’Estiu.

Aquesta preocupació per la seguretat en les tasques de l’enderroc per la proximitat de l’Església a l’escola i les cases també es va comunicar a la regidoria a la reunió del dia 7 de juliol. En aquest punt, el comunicat de la Plataforma apunta que el regidor i el conseller tècnic van resoldre que l’enderroc s’iniciarà a partir del 3 d’agost per tal de no coincidir amb el casal de l’escola i que finalitzarà el 31 d’agost, abans del començament del curs escolar i de la festa major –període en què no s’efectuaran moviments. Per últim, el regidor va explicar que en cas que el projecte del monestir tiri endavant, el seu període de construcció serà de 12 mesos.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. Descartat el monestir a la Plaça Sant Bernat Calbó del Poblenou | BcnDistricte 11

Deixa un comentari