Diverses entitats veïnals es coordinen per fer front al turisme massiu i “fer fora els lobbies” de la ciutat

DSC_0727

La façana de la seu de Barcelona Turisme va quedar plena d’adhesius i cartells de les diverses entitats convocants de la manifestació, amb el lema “Fora lobbies! Fem Barcelona entre totes”. / Joan Aleix Mata

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata); Ferran Moreno (@FerranMorenoG) – “Divuit de les vint portes del meu bloc de pisos són apartaments turístics”, explica la Teresa, veïna de la Rambla mentre camina per la manifestació d’aquest 2 de juliol que, sortint dels Jardinets de Gràcia, ha volgut fer evident l’oposició veïnal al model turístic de la ciutat. La reivindicació no és nova i sobta la gran afluència de gent, el dia que l’Ajuntament ha anunciat la suspensió de noves llicències hoteleres. “No es tracta només d’un canvi en les polítiques o els governs municipals. Els lobbies fa anys que manen sense que ningú els hagi escollit. No tenen legitimitat”, afirmen membres de les entitats convocants de la concentració.

És per aquest motiu que la Teresa, juntament amb altres veïns de la Barceloneta, el Raval, el Paral·lel, el Guinardó, de Tres Turons o del Parc Güell, entre d’altres, han volgut assistir a la marxa que tenia una premissa clara: cal traslladar el debat sobre el model turístic als barris perquè sigui la ciutadania qui decideixi les polítiques municipals en la matèria.

Els barris es coordinen

En aquesta línia, i amb la voluntat “d’apoderar els barris”, fa aproximadament dos mesos que diverses entitats veïnals de la ciutat treballen de manera coordinada per fer front al problema comú: la massificació turística i les conseqüències que se’n deriven, com l’augment del preu de l’habitatge o la privatització de l’espai públic.

La marxa ha significat el primer acte conjunt de les diverses plataformes, que s’han compromès a “actuar als barris per defensar el veïnat”. “Ara, més que mai, cal redoblar esforços i fer que les demandes veïnals en matèria de turisme no defalleixin”, explica el Daniel, del barri Gòtic.

A la concentració també s’ha llegit un manifest, signat per les més de vint associacions i entitats que conformen l’acord. Entre les mesures que s’exigeixen a l’Ajuntament hi ha la revisió dels projectes aprovats a darrer moment, la recuperació de l’espai públic i la revisió de l’ordenança de vetlladors i terrasses, l’auditoria dels òrgans públics o publico-privats que regulen el turisme o l’estudi de l’impacte del establiments turístics sobre l’espai públic.

Un altre punt del manifest que s’ha reivindicat com una victòria ha estat el de la suspensió de llicències turístiques, que ha estat rebut amb aplaudiments, en relació amb la notícia de la decisió del govern municipal d’aturar-les, feta pública el mateix dia. En aquesta línia, diversos veïns han manifestat que esperen que “l’Ada Colau compleixi totes les seves promeses”, però han avisat de manera contundent que “si no ho fa, la farem fora”.

El darrer punt que exigeixen les entitats és el de la creació d’un consell ciutadà de Turisme, integrat per diversos agents socials. Membres de Gràcia On Vas han manifestat que esperen que l’Ajuntament “ens cridi aviat”. Per la seva banda, el president de la FAVB, Lluís Rabell, ha donat suport a les demandes de les entitats i s’ha mostrat satisfet per les mesures anunciades recentment pel nou govern municipal. “Estem contents perquè era la primera mesura que vam demanar a l’Audiència Pública, el passat mes de febrer”, ha afirmat.

Les conseqüències del model als districtes

Veïns del carrer Enric Granados també han fet visible la seva situació. “Tenim fins a 51 terrasses en un carrer amb només nou travessies”, denuncia una membre de SOS Enric Granados que també assenyala la “caixa de ressonància” que es produeix a les illes tancades de l’Eixample amb hotels. “El soroll que fan els turistes a les terrasses interiors d’hotels com l’Amèrica o l’H10 Art Gallery ressona dins tota l’illa de cases fins a altes hores de la nit” i avisen de la saturació d’activitats de restauració i hosteleria en l’illa compresa entre la Diagonal i el carrer París.

La Laia i el Fede, de la Barceloneta, expliquen que vivien en una planta baixa al barri però que van voler buscar un cinquè pis per evitar el soroll a les nits. “La idea que teníem era la de marxar, però mantenim molts vincles amb la Barceloneta i per això vam decidir, finalment, de quedar-nos”. No deixen d’assenyalar, però, un dels punts recurrents de tots els barris de la ciutat exposats a una forta presència de turisme i que és l’augment del preu de l’habitatge. “La gran quantitat d’apartaments il·legals a la ciutat porta dues grans conseqüències: la pujada del preu de la vivenda i l’existència d’una bossa enorme de frau fiscal”, ha insistit Lluís Rabell.

“Cal seguir amb les reivindicacions veïnals”, recorda en Daniel del Barri Gòtic, “i desenvolupar encara més el decàleg de propostes, amb el plantejament, per exemple, de la possibilitat que els veïns tinguin la potestat directa de decidir sobre el nombre de terrasses de bars i restaurants desplegades al seu carrer”. Tot i així s’ha mostrat satisfet per la primera iniciativa conjunta de les entitats i ha afirmat que “és un bon començament tot i que queda molta feina per fer”.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. Les entitats contra el turisme s’uneixen per “plantar cara” als lobbies hotelers | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: