Un mercat solidari a la plaça Sóller posa sobre la taula les reivindicacions del barri de Porta

El "Mercat Importa" ha dut a la plaça Sóller parades amb objectes fets artesanalment, espais dels comerços de la zona, o un mercat de pagès, entre d'altres.

El “Mercat Importa” ha dut a la plaça Sóller parades amb objectes fets artesanalment, espais dels comerços de la zona, o un mercat de pagès, entre d’altres.

Ferran Moreno (@FerranMorenoG) i Andrea Pérez (@andreaperez095) – Aquest 27 de juny, resguardades d’un fort sol d’estiu, diverses entitats veïnals s’han aplegat a la plaça Sóller del barri de Porta per desplegar el Mercat Importa i promoure una economia social i solidària. L’Assemblea d’Aturats/des de Nou Barris, l’AVV de Porta, l’AVV 500×20 o Nou Barris Cabrejada han estat algunes de les associacions que, al llarg de la jornada d’avui, han participat dins d’un mercat tant de productes artesanals com d’objectes de segona mà.

Transforma Porta ha aprofitat l’ocasió per reflexionar al voltant del concepte del “dret a la ciutat”, amb l’objectiu d’impulsar la demanda de mecanismes polítics que facilitin la participació dels ciutadans a l’hora de decidir sobre els usos de l’espai públic, a més de teixir una xarxa veïnal on totes les entitats estiguin connectades entre elles. La voluntat dels veïns és repetir l’experiència del Mercat Importa, com a mínim, una vegada al mes.

‘La remodelació de Sóller’  

L’assemblea de veïns paral·lela al desenvolupament del mercat ha servit per posar damunt la taula la necessitat de decidir conjuntament els usos de l’espai públic com ara la mateixa plaça on s’hi ha desenvolupat la iniciativa. Sóller, situada en ple barri de Porta -a Nou Barris- i a cinc minuts de la Meridiana, va ser inaugurada l’any 1983 convertint-se en el cor simbòlic del barri. Trenta anys després, però, els veïns reivindiquen una posta a punt que permeti adaptar-la a les necessitats actuals dels ciutadans. El més rellevant: traslladar els locals de les entitats del barri -situades a la part inferior de la plaça- a la banda superior de Sóller, fent-los, així, més accessibles, i permetent una major participació veïnal.

Entre d’altes demandes, els veïns proposen l’impuls de l’ateneu La Bòbila que doni resposta a les necessitats de tres espais reivindicats al llarg dels anys: un Espai d’Entitats, un Casal de Joves i un Centre de Creació. Per una banda, ja fa quatre anys que els joves del barri intenten posar en marxa un casal que els permeti construir cultura alternativa i dinamitzar, en definitiva, un barri amb una de les mitjanes d’edat més altes de la ciutat. I per altra banda, els veïns volen potenciar un espai a l’estil dels “Ateneus de Fabricació” d’altres punts de Barcelona, com ara el de Ciutat Meridiana, amb tallers, per exemple, de fabricació digital. Es tracta de concebre el “dret a la ciutat”, no només dins l’àmbit urbanístic, sinó també en relació a la política social o a l’implantament de les noves tecnologies com a eines de suport.

L’actual urbanització de la plaça Sóller deixa els locals de les entitats veïnals en una zona poc visible. Els veïns volen traslladar-los a la part superior de la plaça per promoure, així, el teixit veïnal.

Horts urbans per pal·liar la petjada de la crisi

Un dels projectes que vol impulsar Transforma Porta és la creació de dues rambles verdes al barri. Una d’elles uniria el Passeig Ciutat de Mallorca amb els horts de la Maladeta, mentre que l’altra se situaria a la zona del pàrquing del costat del cementiri. La idea és dinamitzar aquestes zones amb la creació d’horts urbans que serveixin per ajudar entre 50 i 70 famílies que han de recórrer, sovint, al Banc d’Aliments de Porta.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: