La Marina i Zona Franca segueixen a l’espera del metro

Les manifestacions s'han intensificat en els darrers mesos. El passat 3 de març els veïns van arribar fins davant la seu del Mobile World Congress / Ferran Moreno

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – “Estem construint la línia 9 del metro. Estació la Foneria”. El panell, signat per la Generalitat de Catalunya, té una certa ironia. Just a sota, s’hi concentren més de vuitanta veïns de La Marina i la Zona Franca. Què reclamen? L’estació de la Foneria. La reclamen des de fa anys.

El cel de juny ha obert les comportes i cau la pluja, una pluja que no atura els manifestants. Durant un quart d’hora, tallen el Passeig de la Zona Franca amb una pancarta que demana un transport digne. La reivindicació no és nova. Aquest barri del districte de Sants-Montjuic porta anys esperant el metro. La promesa de la línia 9 l’han repetit tots els partits (de fet, era la única proposta comuna en tots els programes electorals de les passades municipals), però de moment cap l’ha complert.

Els veïns han desafiat el xàfec durant el tall de carrer que ha impedit el trànsit al Passeig de la Zona Franca / Mar Romero

Els veïns han desafiat el xàfec durant el tall de carrer que ha impedit el trànsit al Passeig de la Zona Franca / Mar Romero

“Se les olvida el barrio a los de arriba. No se acuerdan de que formamos parte de Barcelona”. Ho diu l’home que m’acull sota el seu paraigües. Quan li pregunto com es diu, contesta que “Diego el Bombero, me conocen así en Zona Franca”. Diego porta anys anant a les mobilitzacions per demanar l’arribada del metro a La Marina i la millora de la xarxa de busos, i explica que aquest darrer any les manifestacions s’han intensificat davant la poca resposta de l’Ajuntament tot i les reunions mantingudes.

La sensació de ser considerats un barri de tercera la comparteixen tots els veïns. També els joves donen suport a les reivindicacions. En Dani, en Josep i en Sergio, un grup d’amics que han participat del tall de carrer, expliquen que han de llevar-se amb una hora d’antel·lació per arribar a l’institut. “L’Ajuntament i la Generalitat només volen metro fins l’aeroport. Aquí ens menjarem els mocs”, diuen.

En Juan, que sosté la pancarta, assegura però que està esperançat respecte el nou Ajuntament liderat per Ada Colau. La La llista de Barcelona en Comú va treure molts bons resultats a la zona, i porta al seu programa intentar complir la promesa heretada del govern de Pujol.

Perquè la construcció de la línia 9 i 10 és en realitat competència de la Generalitat. L’any 2002 va quedar escrita en paper, i a hores d’ara només hi ha un petit tram complert (de La Sagrera a Can Zam i El Gorg). De fet, tot el tram que recorreria la Marina i la Zona Franca no té ni data d’inici d’obres, tot i que els convois han de passar per les vies per arribar fins al Prat. I en tot el procés, el pressupost s’ha triplicat i s’han posat estacions en mans d’empreses privades que cobren anualment cànons per un manteniment d’unes estacions que ni tan sols s’han construit.

És per això que el veïnat de La Marina s’ha mobilitzat al llarg d’aquest any amb reivindicacions molt concretes. L’arribada de la L10 l’any 2016 és la primera, però també es fan una sèrie de propostes per millorar la xarxa de busos a la zona. Per tal d’establir negociacions i supervisar les millores, demanen una Taula de Mobilitat.

De moment, la resposta ha estat el silenci i l’irònic cartell: “Estem construint la línia 9 del metro”. Diego el Bombero assegura, però, que seguiran protestant el que faci falta.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: