La Plataforma Recuperem el Niza engega un procés participatiu per decidir el futur de l’antic cinema

Fotografia: Judit Pastor Costa

Presentació del procés participatiu, dijous passat davant de l’antiga sala de cinema / Judit Pastor Costa

Judit Pastor Costa (@tidujpc) – La Plataforma veïnal Recuperem el Niza ha presentat aquest dijous un procés participatiu per decidir col·lectivament el futur de l’antic cinema del barri de la Sagrada Família. Sota el lema “al Niza, tu decideixes!”, el procés pretén “recuperar el cinema com a espai comú del barri, integrat en un projecte de futur per als veïns i veïnes”.

Ja fa més d’un any que es va fer pública la intenció d’una empresa promotora i de l’Ajuntament de Barcelona d’enderrocar l’antic cinema Niza i construir-hi un supermercat Mercadona, que seria el quart establiment d’aquesta cadena al barri. També hi havia la possibilitat de construir-hi places hoteleres a sobre. Davant l’amenaça que això suposa per al comerç local i pel patrimoni històric, persones i entitats del barri s’han organitzat al voltant de la Plataforma per fer-hi front comú. Després de mesos de manifestacions i reivindicacions, consideren que ha arribat el moment de plantejar quin ha de ser el futur d’aquest espai.

Recuperar el Niza i recuperar el barri

El procés té dos eixos de participació: l’individual i el d’entitats. D’una banda, els veïns i veïnes poden omplir una enquesta durant els mesos de juny i juliol a qualsevol dels cinc punts de votació que s’habilitaran, tres de fixos —l’Espai 10 (C/ Padilla, 210); l’Associació de veïns (C/ València, 415) i La Cruïlla (C/ Sardenya 256-260)— i dos de mòbils —el Mercat de la Sagrada Família els divendres a la tarda, i l’Avinguda Gaudí amb Provença els dissabtes al matí. De l’altra, la Plataforma es reunirà amb les entitats del barri per conèixer quines són les seves necessitats i, així, tenir-les en compte a l’hora d’elaborar el projecte, que es presentarà al setembre.

Més enllà del futur del Niza, el veïnat qüestiona el model de barri i de ciutat: “volem un barri que estigui al servei dels veïns i veïnes, i no volem que la ciutat estigui al servei dels interessos dels especuladors, que pretenen fer del turisme una nova bombolla”. Així mateix, la Plataforma denuncia la manca d’equipaments públics i les poques inversions que el mandat de Trias ha dedicat al barri, cinc vegades inferiors a la mitjana de la ciutat.

El barri de la Sagrada Família és una de les zones amb major saturació turística de Barcelona, amb més de 10 milions de visitants anuals a l’entorn de la basílica. / Fotografia: Judit Pastor Costa

El barri de la Sagrada Família és una de les zones amb major saturació turística de Barcelona, amb més de 10 milions de visitants anuals a l’entorn de la basílica. / Judit Pastor Costa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A banda del cinema, hi ha un altre espai en desús a la zona: un solar propietat d’Aigües de Barcelona situat al carrer Mallorca, on s’hi podrien reallotjar les persones afectades per expropiacions a causa de les obres a la Sagrada Família. La Plataforma considera que “per tal de fer aquest reallotjament cal traslladar els usos d’equipaments a altres espais del barri, i el Niza seria un dels espais on poder-hi encabir més de 2.000 metres quadrats”.

Tot i que intueixen que amb el canvi de govern de la ciutat, previsiblement encapçalat per Barcelona en Comú, s’ampliaran les vies de participació veïnal, els membres de la Plataforma es mantenen ferms amb la seva proposta: “sigui quina sigui la situació política, continuarem treballant col·lectivament per decidir el futur del Niza i dels equipaments a l’entorn de la Sagrada Família. Nosaltres decidim”.

 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. Engeguem el procés participatiu “al Niza, tu decidiexes!” | Recuperem el Niza - Recuperem el barri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: