Fem Plaça “allibera” la Plaça Reial per una tarda

La plataforma de veïns Fem Plaça va organitzar divendres una acció a la Plaça Reial de Barcelona per denunciar la falta d’espais públics en un dels llocs més castigats de la ciutat a causa de la massificació turística. Els organitzadors, juntament amb el suport de la Xarxa Ciutat Vella i la ràdio lliure Contrabanda han “alliberat” durant una tarda l’emblemàtica plaça.

La plataforma adverteix que s’ha cedit espai públic en benefici dels interessos privats, segons el seu recompte hi ha 1669 cadires i 452 taules dels bars i restaurants. Per contra en tota la plaça només hi ha 8 cadires públiques, ni un sol banc. En aquest sentit, Fem Plaça denuncia les “lògiques individualistes” que “afebleixen la relació veïnal necessària per una vida socialment plena”.

La intenció doncs, és recuperar, durant unes hores, un espai públic que ara està més orientat cap els turistes que cap als veïns i convertir-lo en un punt de trobada. Aquesta tarda, la Plaça Reial es va omplir de poesia, ràdio lliure, jocs i pintura.

Així doncs, l’acció va començar plantant uns tamborets -fets pel col·lectiu d’arquitectes Re-cooperar-, una taula per berenar i decorant la plaça amb diferents fotos de Ciutat Vella. Un dels elements que més destacava era el plafó dedicat a José Pérez Ocaña. Tal i com es fa en totes les accions de Fem Plaça, s’ha reivindicat la memòria històrica de l’espai i en aquesta ocasió s’ha recordat la figura d’aquest controvertit artista i activista andalús de l’època de la Transició que va viure durant molt temps a la Plaça Reial.

Fem plaça, poesia, ràdio i molt més

La poesia ha estat una de les protagonistes de la tarda. En diferents ocasions s’ha obert el micròfon per tots aquells que volguessin recitar-ne, el col·lectiu Bio-Lentos ha estat un dels protagonistes amenitzant la tarda amb les seves punyents rimes.

Radio Contrabanda també va ser partícip de l’acció, i és que aquesta ràdio lliure, amb més de 25 anys de trajectòria, té un vincle especial amb la Plaça Reial ja que durant uns anys hi van tenir l’estudi. Pels micròfons dels contrabandistes han passat veïns de Ciutat Vella que han recordat com havia sigut la plaça comparat amb el que s’ha convertit en l’actualitat.

Una de les accions més rellevants s’han dut a terme cap al final de la tarda, quan una cercavila s’ha passejat pels porxos de la plaça per tal de denunciar la “privatització de l’espai” que impedeix passejar pels voltants de la plaça.

Dos mons paral·lels van xocar a la Plaça Reial, mentre els membres de Fem Plaça denunciaven la massificació turística i la falta d’espais públics pels veïns per gaudir de la vida comunitària, milers de turistes passejaven impassibles al rebombori amb els seus pals de selfie i barrets mexicans, alguns s’hi apropaven atrets pel berenar que s’hi oferia o per conèixer més a fons les reivindicacions. Però la majoria ho admiraven com un atractiu turístic més de la plaça. Dues realitats que comparteixen espai i temps però estan en dimensions diferents.

 

Marc Corominas (@kuru)

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: