La plataforma Salvem l’Arnau organitza un acte cultural per recuperar el teatre emblemàtic del Paral·lel

IMG_6089

Fotografia: Carlota Serra

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata), Carlota Serra (@carlotaserra) – La Plataforma Salvem l’Arnau ha organitzat aquest diumenge 17 de maig al matí una jornada cultural per a reivindicar la recuperació de l’emblemàtic Teatre Arnau del Paral·lel com un espai popular i de dinamització i preservació de les arts escèniques. Les diverses entitats integrants de la plataforma, com l’Associació Talia Olympia o Som Paral·lel, han aconseguit aplegar una cinquantena de persones a la plaça Raquel Meller, on es troba l’equipament que es vol recuperar.

La jornada ha acollit diverses activitats lúdiques i culturals com l’actuació del pallasso Miquelet, el Prostíbulo Poético o el grup de música Ari & The Mosaic Jazz Trio. També s’ha llegit el manifest de la Plataforma Salvem l’Arnau que ha exigit una gestió ciutadana de l’equipament i que es rehabiliti l’espai.

El teatre, que va deixar d’estar actiu a finals dels anys 90, compta ara amb nombrosos problemes estructurals a causa de la manca de manteniment, que posen en risc la conservació de l’edifici. Per la seva banda, els veïns reclamen solucions urgents per a reparar els danys i preservar aquesta “joia arquitectònica”.

La recuperació de l’espai

La voluntat de la plataforma és, d’una banda, preservar el gran valor patrimonial de l’edifici, ja que l’Arnau és l’única sala que es conserva pràcticament intacta de l’època daurada del Paral·lel, i manté l’estructura de fusta dels antics teatres de barraca. “Hem de recuperar la identitat del Paral·lel, que era un barri canalla”, ha manifestat Toni Oller, membre de la plataforma impulsora de l’acte.

Oller també ha apuntat la voluntat majoritària de Salvem L’Arnau de convertir l’antic teatre en un equipament que fomenti l’activitat escènica independent i de proximitat. “La cultura popular és la que va model·lar i va donar vida al Paral·lel. Això no era Broadway. Això era un barri obrer amb cultura de carrer”.

En aquesta línia s’ha expressat també Thais Bonilla, de Som Paral·lel, que ha manifestat la voluntat de la plataforma per a fer de l’Arnau “un espai accessible per a tothom, no com passa actualment a molts locals d’oci del barri”. Bonilla també ha manifestat que “és essencial recuperar el teatre per no perdre el Paral·lel”, i ha criticat també que aquest s’estigui convertint en un “aparador per a turistes”.

Les traves de l’administració

Actualment i des del 2011 l’edifici és propietat de l’Ajuntament, qui ha valorat les reparacions necessàries en un mínim de 8 milions d’euros, una xifra que segons membres de les plataformes veïnals “ha estat inflada perquè renunciem a gestionar-lo”. “El que demanem”, ha afirmat Thais Bonilla, membre de Som Paral·lel, “és que ens deixin entrar dins el recinte perquè els nostres arquitectes n’avaluin la situació i facin un pressupost”.

El principal problema que té actualment el Consistori és que les operadores que s’han presentat per a gestionar l’ús de l’espai han acabat desestimant el projecte a causa de l’elevada xifra que haurien d’assumir en concepte de rehabilitació de l’espai. La seva proposta era convertir el teatre en una sala de festes, que permetria obtenir uns ingressos més elevats per costejar l’operació. El Pla d’Usos actual, que contempla l’espai com un equipament teatral, no ho permet.

L’historiador i promotor de la plataforma Salvem l’Arnau, Enric H. March, per la seva banda, proposa com a possible solució la reubicació del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques a l’emblemàtica sala del Paral·lel. Actualment, el Centre de Documentació es troba a situat a l’Institut del Teatre, on March creu que “no compta amb els suficients recursos”. Així la proposta veïnal és reconvertir el Teatre Arnau en un centre d’interpretació de la història del Paral·lel, de la cultura popular de l’època i de les arts escèniques, així com un teatre que potencïi la cultura de proximitat.

arnau-1905

El Teatre Arnau el 1904. / Fotografia: Lluís Girau Iglesias/ Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Una sala amb història

El Teatre Arnau, situat a l’Avinguda del Paral·lel, va néixer el 1894 inicialment com una taverna. L’any 1903, el cotillaire Jaume Arnau va comprar-ne l’edifici, i l’arquitecte Andreu Audet Puig va reformar-ne l’estructura, deixant-lo tal i com el coneixem ara.

Amb un aforament de 707 persones, l’Arnau es va convertir en un dels teatres més emblemàtics del panorama escènic de principis del segle XX. Pel seu escenari van passar grans figures europees, com la cantant Raquel Meller, que va ser una artista assídua en la seva etapa més gloriosa, als anys 10 del segle XX. Actualment, la plaça on es troba l’Arnau duu el nom de la cantant en el seu honor.

El teatre va mantenir la seva activitat continuada fins a finals dels anys 90, amb algunes èpoques reconvertit en cinema, i amb alguna obertura puntual fins l’any 2004. Posteriorment va ser comprat per una organització xinesa que el va voler transformar en una església evangèlica. Abans que el projecte es dugués a terme, l’Ajuntament es va adjudicar l’espai el 2011. Des que va tancar definitivament, -més d’una dècada en desús-, encara no s’han realitzat les obres de manteniment necessàries per a la seva preservació, i part del sostre s’ha esfondrat per les humitats del lloc, fet que ha generat que el veïnat es mobilitzi per reclamar solucions urgents.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: