Festa reivindicativa per la retirada del Transformador del Poblenou

La festa de la plataforma Transformem ha aplegat a mares, pares i infants per celebrar que  l'Ajuntament ha anunciat que enderrocarà la subestació elèctrica a partir de finals d'any.  La plataforma, però, espera veure l'acord per escrit per tal que no es repeteixi l'incumpliment de l'anterior govern municipal.

La festa de la plataforma Transformem ha aplegat a mares, pares i infants per celebrar que l’Ajuntament ha anunciat que enderrocarà la subestació elèctrica a partir de finals d’any. La plataforma, però, espera veure l’acord per escrit per tal que no es repeteixi l’incumpliment de l’anterior govern municipal.

Ferran Moreno (@FerranMorenoG) i Marina Riera (@rr_marina) – La plataforma Transformem ha celebrat aquest matí un “picnic elèctric” per reivindicar l’enderrocament de la subestació elèctrica del Poblenou. L’acte arriba només tres dies després que l’Ajuntament anunciés l’eliminació definitiva del transformador situat al carrer Sant Joan de Malta en una nota de premsa. Davant d’aquest anunci, els membres de la plataforma han optat per seguir endavant amb l’acte festiu, assegurant que celebren la notícia però que no estaran satisfets fins que vegin els documents signats i les primeres màquines d’obra.

Mares, pares, nens i veïns s’han apropat al CEIP Sant Martí per gaudir de la festa. Aquesta ha comptat amb la participació de diverses entitats que durant quatre hores han organitzat activitats per a tots els públics. S’han alternat l’esport com la zumba i el ioga amb actuacions musicals, tallers infantils i un vermut popular. Amb la voluntat de combinar art i reivindicació, també s’ha convidat als artistes Virginia Patrone, Berok i Otica, que han fet pintures murals sobre les parets del transformador.

Un acord dues setmanes abans de les municipals

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar el passat 6 de maig que havia arribat a un acord amb Endesa -la propietària de la subestació- per a l’expropiació del solar. La indemnització a l’elèctrica tindrà un valor de 4,4 milions d’euros; uns diners que s’obtindran, en bona part, dels guanys generats per la integració de la xarxa d’aparcaments municipal a l’ens público-privat BAMSA. Així, es preveu que, abans de finals d’any, s’iniciïn els treballs per a desmentallar el transformador, i que les obres tinguin una durada de 22 mesos.

Genís Boadella, portaveu del grup municipal de CiU pel districte de Sant Martí, ha assegurat a Districte11 que “l’acord està signat” i que l’Ajuntament es compromet a complir amb els terminis de l’execució. Frederic Guerrero, membre de Transformem, ha explicat, però, que els veïns i les mares i pares de l’escola Sant Martí no estaran tranquils fins que no vegin que les màquines entren al solar. “No hem vist cap document signat i, de fet, tot el que hi ha és una nota de premsa. Seguirem fent esforços per impedir que l’Ajuntament es faci enrere”.

Una reivindicació de llarg recorregut

El transformador del Poblenou va ser creat el 1964 i es calcula que actualment abasteix unes 8.500 famílies entre aquest barri i el Clot. Però ja fa una quinzena d’anys que la seva ubicació és font de queixes veïnals, que sempre han denunciat la perillositat i les molèsties ocasionades per l’estació. “Des de l’any 2000 hi ha hagut la demanda per tal que anés a terra” explica Manel Andreu, membre de l’Associació de Veïns del Poblenou i de la plataforma Transformem. Després d’anys de negatives per part d’Endesa, – que defensava la impossibilitat d’anul·lar el transformador per raons tècniques -, l’anterior mandat es va comprometre amb els veïns a tancar-lo. “Un compromís verbal que malauradament no es va complir” explica Andreu, que confia que aquest cop l’acord de l’Ajuntament sigui definitiu.

El procés veïnal va agafar embranzida fa tres anys quan es va contruïr el CEIP Sant Martí just davant del transformador. L’AMPA de l’Escola es va sumar al reclam d’eliminar l’estació elèctrica per construir una zona verda. Aquesta voluntat compartida va conduir a la creació de la Plataforma Transformem el passat 29 de gener. Des d’aleshores, els seus membres han fet pressió per tancar definitivament el transformador. Després d’anys de queixes, els veïns celebren l’anunci de l’Ajuntament, però asseguren que seguiran lluitant perquè aquest s’aprovi: “No volem que sigui una promesa electoral amb finalitats electoralistes” explica Guerrero.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: