L’assemblea del CSOA La Indústria convoca una manifestació contra el desallotjament del centre

La manifestació ha recorregut el barri de la Sagrada Família en defensa dels centres socials / Marina Riera

La manifestació ha recorregut el barri de la Sagrada Família en defensa dels centres socials / Marina Riera

Judit Casellas (@crjudit) i Marina Riera (@rr_marina) – Unes 300 persones es van concentrar ahir dimarts 5 de maig al barri de Sagrada família per protestar contra del desallotjament del CSOA La Indústria. La manifestació estava convocada per l’assemblea del centre social okupat en resposta al tancament definitiu dut a terme pels Mossos d’Esquadra ahir a les sis del matí. Sota el tema ‘Al maig resistència a raig’, van denunciar la manca d’espais socials al barri i la seva creixent turistificació.

La mobilització va començar a dos quarts de nou del vespre a la cruïlla entre el carrer Indústria i l’Avinguda Gaudí, on es va llegir un manifest defensant el projecte d’entitat que era CSOA la Indústria: “Nosaltres vam ocupar aquest espai per omplir-lo de vida, sempre des d’una lògica autogestionària, assembleària, anticapitalista, antipatriarcal i emancipadora”. Des d’allà es va iniciar una marxa seguida acompanyada de consignes reivindicatives: “Un pis turístic més, una veïna menys”, “La  nostra millor arma, la solidaritat” o “Si toquen la Indústria, ens toquen a totes”.  En el transcurs del recorregut es van trencar els vidres d’una desena d’entitats bancàries, entre elles Deutsche Bank, Catalunya Caixa i Bankia.

La mobilització va acabar davant el que ha estat durant deu mesos el centre autogestionat La Indústria. Damunt de la tàpia que impossibilita l’entrada a l’edifici s’hi ha dibuixat el símbol okupa que l’ identifica acompanyat de la frase “Les idees no es desallotgen”.

Un recorregut reivindicatiu

Un punt clau al recorregut de la concentració va ser la cruïlla entre Sicília i Rosselló, antiga seu de l’Ateneu Popular de l’Eixample, desallotjat a mitjans de maig després de 9 anys d’activitat social. Molts dels seus col·lectius van traslladar-se a la Indústria per seguir amb les seves funcions. Els manifestants van voler recordar l’espai redibuixant el símbol okupa que hi havia al centre de la calçada.

En passar per la Sagrada Família, van augmentar els crits i les demandes reivindicant que es prioritzin les activitats veïnals davant del turisme massiu que, segons els manifestants, asfixia el barri. “Pugen el lloguer dels pisos mentre fan fora veïnes, no podem fer res aquí” explicava la Sara, membre de la Intervia i afectada pel desallotjament. Els manifestants denunciaven que des de l’Ajuntament s’aposta per una expansió del model turístic i econòmic que respon a la ‘marca Barcelona’ deixant de banda les propostes veïnals i la possibilitat de tenir centres autogestionats.

Els manifestants s’han aturat davant la biblioteca Sagrada Família per penjar-hi una pancarta on s’hi llegia “Defensem allò que estimem. No ens aturareu. CSOA en lluita”. L’ assamblea del centre social ocupat va escollir aquest centre municipal per denunciar la manca d’espais no institucionalitzats on les entitats socials puguin reunir-se.

Desallotjament

El desallotjament del CSOA La insútria es va fer efectiu ahir a les 6 del matí per part de la unitat 2 de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. La desocupació i tancament del centre respon a l’ordre aprovat pel jutjat de primera instància 28 de Barcelona després que l’empresa propietària de l’immoble, Sir Apartments, en denunciés l’ocupació.

Operaris de l’empresa SR constructors, entitat associada a Sir Apartments, van tapiar l’entrada del centre ocupat. L’espai era una antiga sucursal bancària de Catalunya Caixa que, segons informa La Intervia, va ser venuda a la immobiliària Sir Apartments el passat 2011.

La intenció de l’empresa propietària seria ensorrar l’edifici per edificar-hi un nou bloc d’habitatges turístics, però de moment l’empresa encara no ha sol·licitat cap llicència d’obres. A això se suma el fet que l’octubre passat l’Ajuntament va aturar la concessió de noves llicències per fer pisos turístics a la ciutat.

Fotografies de Marina Riera
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. La manifestació en defensa dels centres socials okupats respon al desallotjament de La Indústria | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: