Gràcia On Vas organitza una concentració contra la construcció de l’hotel a l’edifici Deutsche Bank

IMG_6072

Un portaveu de la plataforma ha llegit el manifest davant l’entrada de la seu de l’entitat. / Carlota Serra

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata), Carlota Serra (@carlotaserra) – La plataforma Gràcia On Vas ha convocat aquest dilluns 4 de maig una concentració davant l’edifici Deutsche Bank per denunciar l’operació que preveu la construcció d’un hotel de luxe de gairebé 100 metres d’alçada. Una trentena de persones han acudit a la manifestació davant les portes de la seu de l’entitat bancària, a la cruïlla entre Passeig de Gràcia i Diagonal.

Membres de la plataforma convocant han llegit un manifest on han criticat el procés de trasllat de potencial edificable de diversos punts de la ciutat, per tal de poder augmentar legalment les dimensions de l’edifici Deutsche Bank, actualment de 67 metres d’alçada. Aquest projecte, inicialment aprovat per l’acord municipal entre CiU i el PP, ha estat titllat d’ “operació trilera”.

El proper dimarts 5 de maig hi haurà la darrera sessió plenària a l’Ajuntament abans de les eleccions municipals on es preveia que s’aprovés definitivament el projecte. Malgrat tot, el portaveu de Gràcia On Vas Antoni Ramon creu que finalment “no s’aprovarà”, ja que el govern municipal no ha inclòs el tema a l’ordre del dia. Ramon creu que la pressió veïnal i les imminents eleccions han influit de manera decisiva en què la iniciativa no compti amb el recolzament polític suficient. “És un triomf i ara qui ho haurà de discutir és el nou govern municipal”, ha afegit.

Orígens del conflicte

L’estiu passat, el fons inversor KKH Property Investors, amb seu a Luxemburg, va comprar l’edifici de l’entitat Deutsche Bank per una xifra de 90 milions d’euros. El fons pretén transformar l’espai en una zona comercial i construir-hi un dels hotels de luxe més grans d’Europa, amb 98 metres d’alçada, aproximadament un terç més alt que la torre actual.

Tanmateix, segons el Pla General Metropolità (PGM) vigent, per a realitzar aquest increment de plantes de l’edifici, que suposa un augment d’uns 5.000 m2 de superfície, es requereix una permuta d’edificabilitat. És a dir, el fons KKH pretén traslladar potencial edificable d’altres terrenys de Barcelona a l’habitacle de la Diagonal, mitjançant la compra d’aquests. Els solars afectats que permetrien l’operació serien, d’una banda, els Tallers Masriera del carrer Bailèn, que KKH ha comprat i cedit a l’Ajuntament i un edifici de l’entitat Lluïsos de Gràcia.

D’altra banda, la iniciativa no respecta l’actual legislació d’Urbanisme de Catalunya pel que fa a la creació de zones verdes necessàries. A canvi, aquestes se substituirien per una suma econòmica equivalent, de 4 milions d’euros. Des de Gràcia On Vas s’ha criticat el fet que “és la primera vegada que es moneteritzen els espais verds”.

Una solució política?

Malgrat tot, cal que el govern municipal realitzi una modificació del Pla General Metropolità per aprovar la requalificació dels terrenys. El passat 22 de gener, CiU i el PP van aprovar un canvi en l’actual PGM per tal de  donar pas a l’operació, que segons el regidor Alberto Fernandez Díaz (PP) “tindria un impacte sobre la ciutat de 200 milions d’euros”.

La plataforma Gràcia On Vas ha presentat una al·legació jurídica contra aquesta aprovació inicial. “Creiem que l’al·legació és prou rigurosa com per obtenir una victòria judicial”, ha comentat Ramon, qui ha afegit que l’edifici es troba en situació irregular, ja que “la normativa municipal vigent no permet construccions de més de cinc plantes a la zona”.

Des de l’organització s’espera que un canvi en el nou govern municipal pugui canviar el rumb de l’operació. “El nou Ajuntament ho pot aturar, lluitem per això”, han manifestat.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. La plataforma veïnal Gràcia on vas presenta deu propostes per “recuperar Gràcia” | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: