La Clandestina ocupa el bufet dels advocats de la Sareb per aturar el seu desallotjament

La concentració de suport a La Clandestina s'atrinxera a les portes del bufet Vallès Arbós / RAKO

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – La porta del bufet d’advocats Vallès Arbós, a Via Laietana 40, ha quedat bloquejada aquest vespre de les 17h fins les 19h: el centre social ocupat La Clandestina ha convocat una concentració sorpresa davant de l’edifici dels advocats de la Sareb, el banc propietari de l’immoble que ocupen. L’objectiu dels manifestants era demanar que els advocats retiressin la denúncia.

La denúncia, però, no s’ha retirat tot i la mobilització. Les negociacions dels tres membres de La Clandestina que han pujat al bufet han resultat infructuoses, de la mateixa manera que els talls de Via Laietana per part dels 25 manifestants que s’han quedat a baix. La presència policial ha estat alta en relació al nombre de manifestants: en els moments de més tensió, es podien comptar prop de 40 antidisturbis.

Estava previst que els membres del casal que han pujat a dialogar no marxessin fins que la policia els fes fora. La primera onada de furgons dels mossos ha desfet el primer tall de Via Laietana. La segona vegada que la policia ha intervingut, però, no s’ha limitat a dispersar els manifestants, sinó que els agents de la BRIMO han tret una a una i per la força les persones assegudes davant de la porta. Una manifestant mostrava un blau al braç, mentre que varis es queixaven de la brutalitat dels agents.

Després de la segona intervenció policial, els manifestants han tornat a tallar Via Laietana, aquest cop increpant a la policia a crits de “La policia tortura i assassina”, fins que els tres membres que eren al bufet han sortit acompanyats dels mossos. En aquest moment, la concentració s’ha desconvocat.

Els Mossos d'Esquadra han apartat de la porta una a una a tots els manifestants / RAKO

Els Mossos d’Esquadra han apartat de la porta una a una a tots els manifestants / RAKO

Les negociacions

Marco, un dels negociants que declara sota nom fals, explica que sabien que les negociacions no donarien el fruit desitjat, però que havien pujat amb l’objectiu de “no marxar fins que ens fessin fora”. El diàleg s’ha dut a terme amb vora cinc advocats, un d’ells el denunciant en nom de la Sareb. Marco ha denunciat el tracte de superioritat dels advocats de Vallès Arbós, que asseguraven que “tothom té dret a defensar-se”.

Els mossos que han pujat a buscar-los anaven amb l’equipament d’antidisturbis, tot i que han fet marxar als tres membres de La Clandestina sense violència. Abans de sortir, els han identificat i registrat.

Júlia, una de les manifestants que també declara sota nom fals, ha valorat positivament l’acció tot i no haver aconseguit la reivindicació: “A nivell mediàtic ha anat molt bé, sabíem que era una acció simbòlica.”

Què és La Clandestina?

La Clandestina és un centre social ocupat al districte de l’Eixample que es defineix com a “Espacio de Libre Ignorancia”. La ocupació de l’immoble de la Sareb es va dur a terme fa 7 mesos amb l’objectiu de “desenvolupar un projecte sociocultural autogestionat” i “treballar en la construcció d’un centre de trobada com a font d’intercanvi de coneixement i d’estudis lliures”, segons el manifest del centre.

El projecte funciona mitjançant una assemblea oberta, i l’espai s’utilitza per a diverses activitats com tallers d’escriptura, de ioga i d’art, als seus múltiples espais. Els membres de La Clandestina perceben el desallotjament del centre com a un atac a la cultura popular i a la autogestió. “La Clande no se puede desalojar por los cientos de actividades, por lo que significa. Es un espacio de debate y de reflexión”, explica Marco. “El edificio estaba vacío y ni siquiera tienen comprador”, afegeix: l’immoble portava buit 10 anys i no tenia cap previsió d’ús.

La Clandestina no és l’únic cas: el CSOA La Indústria, el CSO La Gordíssima i el CSO La Llamborda són altres espais autogestionats en perill de desallotjament imminent. El judici de la Clandestina es durà a terme el proper 4 de maig. El centre ja ha convocat concentració de suport a les 13.30 a la Ciutat de la Justícia.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

2 Comments on La Clandestina ocupa el bufet dels advocats de la Sareb per aturar el seu desallotjament

  1. ei, teniu en compte que les fotos fan identificables a molta gent… si no és x aquest cop per un altre

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: