Marc Andreu: “El moviment veïnal no ha estat incorporat al relat oficial de la Transició a Barcelona”

Marc Andreu, periodista i historiador, codirigeix la revista Carrer de la FAVB i col·labora al diari El País, a les revistes L’Avenç i Sàpiens i al digital Crític. Especialitzat en barris, moviments socials, cultura i política, ha participat en diversos llibres des que el 1996 va publicar Barcelona en lluita amb Josep Maria Huertas Claveria. Ara acaba de publicar el llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), on descriu tot un moviment veïnal forjat als barris durant la dictadura del règim franquista i oblidat en el relat de la Transició.

EDICIÓ: Ferran Moreno (@FerranMorenoG) | GRAVACIÓ: Joan Aleix Mata (@joanaleixmata)

EL RELAT DEL MOVIMENT VEÏNAL

El moviment veïnal no ha estat incorporat al relat de la Transició tot i tenir un paper cabdal. No encaixava ni amb el relat oficial ni amb el model Barcelona.

CAIGUDA DE TRES ALCALDES

Per pressió veïnal van caure fins a tres alcaldes: Josep Maria Porcioles, l’any 1973; Joaquim Viola, el 1976 i Enric Masó, que no va aguantar les pressions del búnquer franquista.

LES DONES EN EL MOVIMENT VEÏNAL

La força del moviment veïnal no s’explica sense l’activa participació de les dones.

CAS PUIG ANTICH

Més enllà del que s’ha explicat, el cas Puig Antich va provocar una forta reacció veïnal, abans i després de l’execució, amb grans actes a barris com Sant Andreu.

A "Barris, veïns i democràcia", Marc Andreu  analitza la força i l'impacte del moviment veïnal  en la Transició a Barcelona.

A “Barris, veïns i democràcia”, Marc Andreu analitza la força i l’impacte del moviment veïnal en la Transició a Barcelona.

 

EL PAPER DEL GOVERNADOR CIVIL

Martin Villa sabia que arribava a una ciutat amb gran oposició obrera i estudiantil al règim. Però a Barcelona va descobrir que, a més, hi havia el moviment veïnal.

JOSEP MARIA HUERTAS 

Fent un periodisme de barris, descobreix la ciutat del barraquisme de Montjuïc, del Camp de la Bota, o dels barris populars. Una ciutat que va més enllà de l’Eixample i Ciutat Vella.

CAS HUERTAS

Amb la detenció per la publicació del reportatge dels muebles, es converteix en un cap de turc. El règim ja el buscava abans perquè els seus articles sobre la realitat dels barris molestava.

VAGA DE PREMSA

La detenció de Huertas produeix una reacció immediata al món periodístic: es produeix, des de la Guerra Civil, la primera vaga de premsa.

EL MOVIMENT VEÏNAL, AVUI

Actualment, el moviment veïnal té capacitat per incidir amb força en l’agenda política i social, tal i com ho va fer als anys 70.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: