Pepa Picas: “Que vingui el senyor Trias a viure a La Barceloneta amb 400 euros”

Pepa Picas (Barcelona, 1942) va néixer a Sants però fa més de vint anys que viu a La Barceloneta, barri on ha estat molt implicada en diversos moviments veïnals. L’any 2005 es va veure afectada pel Pla dels Ascensors, una modificació del Pla General Metropolità que comportava l’expulsió indirecta d’aproximadament 1.000 famílies del barri. Més tard va esdevenir la primera presidenta de la Plataforma en Defensa de La Barceloneta. Actualment és membre portaveu de la Taula del Bon Veïnatge, que tracta de buscar solucions als problemes socials del barri, i membre de l’Associació de Veïns de l’Òstia.


Edició per Joan Aleix Mata (@joanaleixmata) i imatges per Mar Romero(@Mar_RomeroS)

L’estiu passat La Barceloneta va iniciar una sèrie de mobilitzacions per protestar contra el turisme massiu que van servir de referent perquè la reivindicació s’estengués a d’altres zones de la ciutat. Tot i així, aquest no és un problema nou i no només afecta aquest barri…

Fa anys que denunciem les conseqüències dels pisos turístics en aquest barri, però les protestes i el moviment veïnal de l’estiu passat es van generar perquè es van viure situacions d’autèntic escàndol que van ser la gota que va fer vessar el got. Va ser un moviment espontani de veïns, que no estaven ni en associacions ni en entitats, i es va saber gestionar molt bé. Crec que va ser molt positiu i un referent molt important, tant per Ciutat Vella com per la resta de barris.

Què és el que us molesta del turisme?

Nosaltres no estem en contra del turisme. Però creiem que ha d’haver-hi un control. En aquesta ciutat hem arribat al límit: no podem suportar més gent i basar tota l’economia al voltant dels ingressos del turisme. Crec que s’ha de controlar el model turístic, però també, evidentment, el model de ciutat que hi va associat. Ens han volgut vendre que aquest model és una meravella, però és una meravella per als hotelers, la gent que viu del turisme, no per la gent que pateix el soroll i l’incivisme.

“Ens han volgut vendre que aquest model és una meravella. Ho és per als hotelers, no per la gent que pateix el soroll i l’incivisme”

“La Barceloneta s’està convertint en un barri inassequible per molta gent”

Quan parles de “turisme descontrolat” et refereixes sobretot a apartaments sense llicència..

Apartaments il·legals però també els legals. Si creen problemes han de tenir una sanció i han de desaparèixer. Per això a La Barceloneta n’exigim una abolició total. Aquest barri té unes necessitats d’habitatge molt grans. Com diem a l’Òstia: “pis turístic que s’instal·la, veí que s’expulsa..

Sovint es parla de La Barceloneta com un barri molt vital, amb molta vida al carrer. Fins a quin punt el turisme massiu transforma la identitat del barri?

Com et deia, un dels punts clau és la pèrdua de veïns: si no hi ha veïns, no hi ha barri. Però també tenim la pèrdua d’espai públic i del comerç de proximitat. Tot plegat genera un encariment de les condicions de vida. La Barceloneta, que és un barri de treballadors amb molta població a l’atur, jubilats i amb ajudes, s’està convertint en un barri inassequible per molta gent. S’estan substituint les botigues de tota la vida per establiments de menjar ràpid i souvenirs. Tot això es carrega el teixit d’un barri.. A més a més, fins ara no hem vist que els ingressos del turisme reverteixin en el barri..

Per tant no és només un problema d’incivisme..

L’incivisme es podria controlar. El problema principal és que ens expulsen del barri. Venen inversors a comprar edificis sencers. Hi ha mobbing immobiliari per als que tenen contracte de lloguer indefinit. I pels que no en tenen, o no els hi renoven el contracte o els hi exigeixen un preu que no poden pagar. Que vingui el senyor Trias a viure a la Barceloneta amb 400 euros mensuals d’ajudes, 500 euros de lloguer i mantenint una família…Tot això sumat als problemes d’inseguretat, soroll.. Estem farts que no se’ns escolti.

“Un dels punts clau és la pèrdua de veïns: si no hi ha veïns, no hi ha barri”

“L’Audiència Pública va ser un menyspreu a la ciutadania. Estava feta per rentar-se la cara”

Hi ha hagut canvis de color del govern del Consistori però el problema no desapareix. La solució passa per les institucions?

Evidentment això no ve d’ara, però si no canvia aquesta política de l’ajuntament no tenim res a fer. Aquí hi havia un Pla d’Usos que permetia regular moltes coses fins que CiU va pactar amb el PP per modificar-lo de nou. S’omplen la boca dels encants de Barcelona però arribarà un punt que ni al turista li agradarà. L’Ajuntament hauria de tenir en compte quin model de ciutat volem.

Com valoreu l’Audiència Pública sobre turisme de fa unes setmanes?

Va ser nefasta. No n’esperàvem gran cosa, perquè hem anat a d’altres que s’han celebrat aquí a Ciutat Vella i mai s’arregla res. Però aquesta va ser un escàndol. Hi havia una cua de veïns que donava la volta a la biblioteca. Ens van tenir al carrer fent hores de cua i quan vam entrar a la sala, estava mig plena per promotors de turisme, propietaris d’apartaments i hotels i alguns polítics. És un menyspreu absolut a la ciutadania. Estava feta per rentar-se la cara.

A La Barceloneta us heu posat en contacte amb els propietaris d’apartaments?

És molt difícil contactar amb ells perquè la majoria son propietaris estrangers. Sí que és cert que també hi ha casos puntuals de gent de Barcelona que lloga habitacions o el seu pis perquè té necessitats econòmiques, però és clarament una minoria.

“L’activisme en un barri és importantíssim. Hem de treballar en equip”

Què en penseu des de l’Associació de Veïns de les propostes que va fer la regidora del districte, que proposava condonar les multes dels apartaments turístics a canvi de destinar-los a lloguer social?

Seria una iniciativa fantàstica. De fet ja s’ha aconseguit un cas aquí a la Barceloneta. Vam arribar a un acord amb el propietari, que va cedir el pis a lloguer social per un veí que havia estat desnonat. De moment només hi ha hagut un cas però actualment continuen havent-hi reunions amb la regidora i el que plantegem és que això s’amplïi.

Ara fa un mes la pressió veïnal va aconseguir que el festival Primavera Sound congelés el contracte de vinculació amb l’empresa de lloguer de vivendes per a ús turístic Airbnb. És la línia que s’ha de seguir?

Jo crec que ha estat una bona jugada i un bon exemple. Es van tenir converses i aquesta gent va arribar a entendre la problemàtica al barri. És sens dubte una victòria i pot servir d’exemple de cara a pròxims grans esdeveniments. L’activisme en un barri és importantíssim. Hem de treballar en equip.

About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: