El moviment veïnal del barri del Besós s’enfronta i es reestructura

BCN Barcelona Districte 11 associació veïns besós assemblea Sant Martí

L’Assemblea de Sant Martí té lloc cada divendres davant de la seu de l’Associació de Veïns del Besós / M.Romero

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – L’Assemblea de Sant Martí va denunciar l’Associació de Veïns de Besós pel seu mal funcionament al Consell de Barri de dimecres 18 de febrer. Des que Fèlix Rodríguez, el darrer president de l’Associació, va abandonar la direcció fa un any, una junta ha estat assumint la gestió de l’entitat. L’Assemblea de Sant Martí denuncia que la junta no ha estat escollida democràticament i que no ha establert els estatuts de l’Associació ni ha posat en ordre els comptes després que Rojas possiblement s’endugués part dels diners. L’actual junta explica que Rodríguez va presentar la seva renúncia a l’octubre però no va sier fins fa dos mesos que aquesta va ser tramitada. Això vol dir que el temps que ha tingut la Junta per posar els comptes en ordre ha estat limitat, tot i que actualment ja apareix al registre d’associacions amb l’organigrama actualitzat: Marcelino Sánchez n’és el president, Francisco Abad és el subpresident i Sergio Mataran és el secretari. 

Queixes a l’associació de veïns

Un altre dels motius de la denúncia és que l’Assemblea considera que l’Associació de Veïns no està fent la seva feina de protegir els drets dels veïns i veïnes del barri. En un dels districtes més impactats per la crisi, l’Assemblea considera que el suport mutu entre els habitants del districte és fonamental per lluitar per un barri digne. Oriol Sabata, membre de l’Assemblea, explica a Districte 11 que una desena de veïns van sol·licitar entrar a l’associació i no van poder ser admesos. Per tal de solucionar el conflicte, es va buscar el suport de la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) per tal de pressionar l’AVV de Besós, però la FAVB només ha dit que investigarà el cas.

Un dels membres de la Junta, que no ha volgut donar el seu nom, assegura que l’únic que s’està fent des de l’Associació de Veïns és seguir els estatuts de l’organització. Els estatuts marquen que les noves sol·licituds es “coneixen” a l’Assemblea General de socis, que es preveu que es tingui després de Setmana Santa, i que conseqüentment aquell serà l’espai on s’acceptaran les sol·licituds presentades. Avança, però, que aquelles persones que vulguin entrar han de complir la condició de ser del barri del Besós, i no només viure al districte de Sant Martí. 

Demandes veïnals 

“La vida s’està complicant i fa falta el suport de la gent“, diu Aliki, membre de l’assemblea. Ella es va apropar a l’assemblea per demanar ajuda en el seu cas de desallotjament. A través de la mediació entre Bankia i la família d’Aliki, l’assemblea va aconseguir un tracte amb l’entitat bancària que evita el desallotjament. L’Assemblea ha aturat 37 desallotjaments des de que va néixer al barri a partir del moviment del 15M. Sabata afirma que és una assemblea amb caràcter de classe. Gestionen una assessoria de Drets Socials oberta a tots els veïns per tal de donar informació i ajudar en casos on els drets socials de la gent del barri perillin. Les demandes de l’Assemblea pel districte de Sant Martí s’acumulen: un edifici per l’ambulatori de pediatria, i no uns barracons. Un geriàtric per respondre a l’envelliment demogràfic del barri. Un menjador públic enlloc del menjador social portat per voluntaris amb més de 1.600 persones inscrites.

L’Associació de Veïns té entre mans un dels altres problemes que afecta al barri: l’al·luminosi. En col·laboració amb el Patronat d’Habitatge, s’ha aconseguit que els veïns no hagin de pagar per cap defecte de l’edifici que sigui considerat patologia, com ara l’al·luminosi. Els tràmits, però, s’estan endarrerint per qüestions administratives. 

Una de les reivindicacions en comú és la demanda d’una oficina d’ocupació al barri. El propietari de l’immoble on es trobava la oficina no va voler rellogar el local al SOC un cop el contracte va vèncer. En un districte amb una de les taxes d’atur més altes de Barcelona segons dades del 2013 (15,3%), l’oficina es converteix en una necessitat bàsica. 

Confrontació o cooperació

Els fulletons que es repartien a l’assemblea de divendres 20 repetien que l’Associació de Veïns ha estat segrestada per la Junta. Sabata assegura que la regidoria és coneixedora de la situació que viu el barri i que tot i així no ha intervingut. Una de les seves pors és que l‘Ajuntament vulgui deixar morir l’Associació i crear una situació de buit legal per instal·lar-hi una gestora i per tant fer-se seu el moviment veïnal de Sant Martí. “Hem de recuerar l’Associació de Veïns per les bones o per les males, i tothom sap què vol dir per les males”, deia un dels veïns a l’Assemblea.

Un membre de la junta diu a Districte 11 que recomana que “no emboliquin molt la troca“. “Qui ha volgut col·laborar, ha col·laborat sempre”, explica. Assegura que la organització no fa més que seguir les seves pròpies pautes: “quan a una associació que té un organigrama i uns estatuts de cop li arriben vint o trenta persones, cal anar en compte”. 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: