Assemblea al Raval per crear xarxa veïnal i discutir sobre la massificació turística

Edició i Vídeo: Ferran Moreno (@FerranMorenoG) – L’Assemblea del Raval ha organitzat aquest 28 de febrer una trobada a l’Àgora Juan Andrés Benítez per discutir sobre la controvertida massificació turística al barri. L’acte ha tingut com a propòsit fonamental teixir vincles entre veïns, a més de posar a sobre la taula una estratègia comuna per tal de preservar els valors genuïns del Raval.

Els organitzadors han exposat un informe on assenyalen que el barri disposa de més de 7.000 llits, sense comptar la xifra d’entre 2.000 i 4.000 que Miquel Vallès –un dels impulsors del dossier– assegura que es troben en pisos sense llicència. En global, l’informe posa de relleu que al Raval s’hi pot comptabilitzar un mínim de 159 establiments turístics. Vallès també ha explicat a Districte 11 que les dades de 2013 mostren que Ciutat Vella suporta una quarta part del turisme total arribat a Barcelona.

“La situació és absolutament inaguantable”. Jordi Armengou, veí del carrer Junta de Comerç, s’ha mostrat perplex que l’Ajuntament no obligui per normativa a les empreses turístiques a contractar una persona responsable de vigilar el comportament dels llogaters o viatgers les 24 hores del dia. També ha incidit en la qüestió de gestió de l’espai públic que recull el document presentat pels impulsors de l’assemblea i que detalla que mentre que “les voreres i les places acullen 4.700 cadires de bars i restaurants, el barri només compta amb 440 bancs públics”.

Assemblea Turisme - Àgora Juan Andrés Benítez

L’assemblea ha comptat amb la presència d’una quarentena d’assistents. Alguns dels participants s’han mostrat satisfets d’haver pogut conèixer la postura de veïns de procedències molt diverses. | Ferran Moreno

La singular personalitat del Raval

“Aquest barri sempre ha tingut lluites col·lectives formades per grups molt diversos, de procedències i oficis diferents”. D’aquesta manera, la Isabel –membre de la plataforma El Raval no està en venda– ha posat l’accent en què, davant la creixent expansió del turisme al barri, és més necessari que mai “crear xarxa entre els veïns contra l’especulació immobiliària que està generant el turisme”.

Diversos assistents a l’assemblea han coincidit en què un dels principals efectes de l’impacte del gran nombre d’hotels i d’habitatges turístics al barri és la despoblació del Raval. Miquel Vallès ha recuperat el cens de població de l’any 1987 –de 70.000 veïns aproximadament– per constatar que actualment s’ha produït un descens de fins a 30.000 persones al Raval. “No volem ser la Venècia catalana”, ha advertit, on l’eclosió del turisme “ha convertit la ciutat italiana en una fira turística, provocant un encariment brutal dels preus de les vivendes”.

L’Àgora Juan Andrés Benítez

L’assemblea s’ha desenvolupat a l’Àgora Juan Andrés Benítez, solar embargat per l’Ajuntament i que va ser ocupat i netejat pels veïns el passat mes d’octubre, en record de l’empresari de l’Eixample que va morir després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra. Isabel recorda que l’espai –on s’hi organitzen activitats cada cap de setmana– serveix per “tenir present la brutalitat de la violència policial que pateixen alguns col·lectius vulnerables del barri”.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: