Vallcarca acumula solars buits i un desallotjament més

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – L’edifici del carrer Argentera 24 va ser desallotjat dilluns 23 de febrer per la Guàrdia Urbana passades les sis de la tarda. Una cinquantena de persones es va concentrar davant de la casa de Vallcarca per intentar evitar l’entrada de la policia, que tot i així va procedir a desallotjar els veïns que eren a dins. La concentració es va convertir en una manifestació que va baixar fins davant de la seu del districte de Gràcia. Mariona Soria, cap de premsa del districte de Gràcia, diu a Districte 11 que l’Ajuntament no parlarà d’aquest tema

Argentera 24 havia estat ocupada feia pocs dies com a resposta a l’inici d’enderrocament per part de Bagursa, l’empresa immobiliària de gestió pública. Tot i que l’Ajuntament i les entitats veïnals havien pactat a les taules de participació que la casa no aniria a terra, l’immobiliària va enderrocar el sostre de l’edifici. 

“Les entitats no ens dediquem només a seure a taules, ens preocupem pel barri”, diu Jordi Raimón, membre de l’Ateneu Popular de Vallcarca. És per això que els veïns van decidir en una assemblea autònoma entrar a l’edifici: “perquè no tenim la seguretat de que l’Ajuntament compleixi i perquè s’ha de preservar el patrimoni del barri”, explica Joan Adell, veí de Vallcarca. 

A l’edifici encara hi ha una fusteria que té el 25 de març com a data límit per marxar. Tot i així, pot rebre un avís amb 48h d’antel·lació per abandonar Argentera 24 si l’AJuntament troba l’equipament necessari per treure la maquinària del comerç. 

Un barri a l’espera

Una de les altres raons per les quals el veïnat va decidir ocupar l’immoble és la manca d’espais pel teixit associatiu de Vallcarca. Can Carol, un edifici de titularitat privada que l’Ajuntament no ha enderrocat per ser patrimoni, havia de convertir-se en un equipament pel barri. La casa segueix buida, tapiada i sense sostre, i per això una de les propostes de les entitats a la taula de diàleg era utilitzar Argentera 24 com a substitut.

La falta d’espais és un problema endèmic a Vallcarca especialment des de que l’any 2002 es va aprovar la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). Aquest pla incloïa modificacions i concrecions del Pla General de 1979, que ja estipulava l’enderrocament de gran part dels edificis del barri per ampliar l’Avinguda de Vallcarca. És a partir del 2002, però, que comencen a aparèixer els solars que després han de transformar-se en zones verdes i nous edificis pels veïns. 

Entre el 2008 i el 2010 van haver-hi més de 30 enderrocaments. El resultat: solars buits. La inversió privada es va fer enrere i Núñez i Navarro (propietari de una gran quantitat d’immobles i solars) no es va atrevir a construir. El procés no ha semblat aturar-se fins que l’Ajuntament va obrir les taules de participació a les entitats del barri, que van deixar clar que no volien més enderrocs al barri

Alguns dels solars ja han estat ocupats pels veïns: la plaça de la Farigola és un dels espais de referència, de la mateixa manera que l’hort autogestionat. “Tot el que es decideix a nivell de barri és per consens”, diu Adell. El consens, ara per ara, és el següent: salvar el patrimoni i el barri i aturar els enderrocaments en un barri ja degradat. 

Per tal de fer aquesta notícia, Districte 11 ha intentat contactar amb responsables d’urbanisme de l’Ajuntament i no ens ha estat possible. 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Urbanisme i equipaments: del carrer al paper? | BcnDistricte 11
  2. Una valla tanca breument l’hort autogestionat de Vallcarca | BcnDistricte 11
  3. Una reixa tanca breument l’hort autogestionat de Vallcarca | BcnDistricte 11
  4. Vallcarca: urbanisme especulatiu, urbanisme de resistència | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: