Casa Orlandai es disfressa per reivindicar la victòria veïnal del Parc de l’Oreneta

Mar Romero (@Mar_RomeroS) – La Casa Orlandai ha aprofitat el Carnestoltes d’aquest any per reivindicar una de les victòries veïnals del barri de Sarrià: el Parc de l’Oreneta. El centre cultural, gestionat per l’Associació Cultural Casa Orlandai, ha sortit al carrer disfressat de Parc de l’Oreneta juntament amb els tabalers del barri per celebrar la festivitat. El Rei Pispagrues ha aparegut a la rua, com a al·legoria de la retirada dels plans d’urbanització de la zona verda del barri. 

Fotografies de Marc Beramendi

Una parcel·la de Parc a canvi de dues masies

El conflicte va començar al juliol del 2014, quan l’Ajuntament va anunciar la permuta de dues masies desocupades (Torre Garcini i Can Ripoll) per una zona boscosa situada a l’entrada del Parc de l’Oreneta (entre Montevideo i la Carretera de les Aigües). El soci: l’empresa Núñez i Navarro, que fins ara tenia la titularitat de les masies, i que planejava edificar una trentena d’habitatges de luxe a l’àrea novament adquirida. 

Veïns de Sarrià van constituir la plataforma Defensem l’Oreneta per reivindicar la propietat pública del Parc i evitar la construcció a una zona legalment edificable. La FAVB (Federació d’Associació de Veïns de Barcelona) i el PSC i ICV van sumar-se a les protestes contra la decisió presa per acord entre CiU i PP

L’Ajuntament al·legava que la cessió del Parc de l’Oreneta era un preu baix a pagar a canvi de Torre Garcini i Can Ripoll, dos edificis llargament reivindicats pels respectius barris (Guinardó i Sant Gervasi). Tot i així, molts veïns van considerar que enllaçar les dues problemàtiques era una forma de fer xantatge als barris. 

Les entitats aconsegueixen els seus objectius

La urbanització del Parc de l’Oreneta es va aturar finalment al novembre, després de quatre mesos de mobilitzacions. Les negociacions entre el consistori i la família Núñez (quan pare i fill ja eren a presó) van quedar tancades amb la cessió d’uns terrenys prop del CosmoCaixa. No només es va aconseguir aturar l’urbanització, doncs, sinó que es va arribar a requalificar aquell terreny per tal d’obtenir una protecció total del Parc i es va mantenir la gestió pública de Torre Garcini i Can Ripoll.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: