Rua reivindicativa contra l’especulació urbanística i el turisme massiu a Gràcia

Districte 11 - turistoltes Gràcia On Vas - Barcelona Districte 11 "Volem barris on la vida dels veïns sigui més important que els interessos econòmics", manifest davant la seu del Districte.

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata) – La plataforma Gràcia On Vas va tornar a sortir als carrers del districte per a denunciar l’especulació immobiliària i la massificació del turisme. Aquesta vegada, l’organització va aprofitar la rua de Carnestoltes d’aquest dissabte 14 de febrer per a fer sentir les seves reivindicacions. Els assistents van acudir a la marxa disfressats de turistes i inversors immobiliaris per a denunciar, de manera irònica, la transformació del barri en un “parc temàtic”.Districte 11 - Turistoltes Gràcia On Vas (4) - Barcelona Districte 11

Tot i que la Plataforma havia convidat anteriorment tothom que volgués a sumar-se a la protesta, els integrants de la comparsa eren majoritàriament membres de Gràcia On Vas. “Hem d’aprofitar que avui surt molta gent del barri al carrer, per a difondre el missatge”, comentava un dels assistents a la marxa, batejada amb el nom de “Turistoltes“. I és que, segons va expressar, “tot i haver força consens als tallers del procés participatiu, encara som poca gent”.

Districte 11 - turistoltes Gràcia On Vas - Barcelona Districte 11El “Turistoltes” va acabar a la Plaça de la Vila davant  la seu del districte. Allà, membres de la plataforma van llegir un manifest on es va exigir “poder decidir sobre el model de barri”. Gràcia On Vas també va anunciar la convocatòria d’una manifestació prevista pel proper 28 de febrer a Jardinets de Gràcia.

El Pla d’Usos

El proper dissabte 21 de febrer està previst que tingui lloc l’últim taller del procés participatiu en què s’ha d’elaborar el document que contingui les bases per a la modificació del Pla d’Usos del Districte. “L’Ajuntament s’ha compromès a acceptar els consensos del procés”, va recordar ahir Toni Ramon, portaveu de la Plataforma Gràcia On Vas.

Tot i així, d’altres membres d’aquesta organització no són tan optimistes amb la possibilitat d’arribar a un acord amb el Consistori, i consideren que “el procés és una estafa”. “S’havia parlat de negociar un Pla d’Usos conjuntament i les veïnes havien fet palès que no volien més hotels al barri, i mentrestant, de sota mà, l’Ajuntament va seguir concedint més llicències”, va apuntar ahir una membre del Casal Popular Tres Lliris.

En aquest sentit, Toni Ramon, va afirmar que les darreres llicències hoteleres concedides per l’Ajuntament són una “irresponsabilitat política”, però que “ja no s’hi pot fer res”, i apunta que des de la Plataforma exigeixen la suspensió de nous permisos.

Quant als apartaments turístics, Gràcia On Vas va recalcar la necessitat de realitzar inspeccions exhaustives dels prop de 800 apartaments  en regla que hi ha al districte. A més a més, Ramon també va voler incidir en la “necessitat que s’investigui i es prenguin mesures” davant els prop de 400 apartaments sense llicència que la plataforma creu que hi ha al barri.

També demanen, que s’inspeccioni les residències d’estudiants del districte, ja que creuen que “sovint actuen com a Youth Hostels encoberts”.

Un problema més enllà del turisme

Diversos membres de Gràcia On Vas van criticar que “una part del barri està sacrificada al turisme”. De fet, segons un estudi elaborat per la pròpia plataforma, hi ha 8.100 places turístiques al barri, que equivalen aproximadament a 9 illes de l’Eixample.*

Malgrat tot, diversos veïns van manifestar que el turisme representa només una part dels processos que col·laboren en “l’elitizació del barri“. Alguns assistents al “Turistoltes” van criticar que “no hi ha prou equipaments públics a Gràcia” i que “els serveis socials tendeixen a ser privats o concertats”.

*Densitat mitjana = 500 hab./ha

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: