L’espai germanetes celebra un any d’autogestió veïnal

Imatge de l'assemblea del diumenge 15 de febrer sobre experiències d'autogestió veïnal a Barcelona.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ferran Moreno (@FerranMorenoG) – Veïns de l’Esquerra de l’Eixample han celebrat aquest cap de setmana el primer aniversari de l’espai autogestionat de les Germanetes. Un mercat de pagès, concerts, dinars populars, rues de carnestoltes i una assemblea per compartir experiències al voltant de l’autogestió han estat algunes de les activitats organitzades per Recreant Cruïlles. El principal objectiu, fer créixer el teixit veïnal del barri i enviar un missatge clar a l’Ajuntament que la urbanització de les Germanetes ha de comptar amb la participació i la discussió activa del veïnat.

Tot just fa un any, veïns de l’Esquerra de l’Eixample aconseguien que l’Ajuntament els cedís per a l’autogestió 580 dels 5.000 metres quadrats que té el solar buit dels carrers Consell de Cent amb Viladomat. Durant aquest temps, veïns i impulsors han organitzat nombrosos tallers setmanals de ciència, swing o capoeira, a més d’habilitar un hort urbà, una cúpula o una zona infantil. I provisionalment, aquest cap de setmana, han ocupat la resta del solar per celebrar l’any de vida de Germanetes. Andreu Ubach, de Recreant Cruïlles, ho ha definit com un “èxtasi total, després de la multitud de persones que van assistir el dissabte amb la voluntat de demostrar-nos que som capaços de gestionar un espai per a la gent del barri.”

Assemblea per compartir experiències d’autogestió

Després d’un dissabte amb èxit de participació veïnal, aquest diumenge els integrants de Recreant Cruïlles han organitzat una assemblea per tal de compartir vivències i problemàtiques amb altres moviments veïnals de Barcelona. Hi han participat membres de Can Masdeu, l’Ateneu Entrebanc, Can Batlló, Can Vies o l’Ateneu Popular de les Corts. Tots ells han assenyalat que l’èxit dels moviments veïnals rau en la capacitat d’unir persones de diferents edats i ideologies amb l’objectiu comú de teixir complicitats de cara objectius comuns.

Veïns de l'Esquerra de l'Eixample han comptat amb la presència de membres de Can Vies, Can Batlló, l'Ateneu Popular de les Corts, Can Masdeu o el Banc Alliberat.

Veïns de l’Esquerra de l’Eixample han comptat amb la presència de membres de Can Vies, Can Batlló, l’Ateneu Popular de les Corts, Can Masdeu o el Banc Alliberat.

Un parc provisional amb un cost de mig milió d’euros

Al maig –coincidint amb les eleccions municipals– començaran les obres al solar de les Germanetes per tal d’implementar-hi una zona verda provisional. Amb un cost de mig milió d’euros, la vida del parc serà de poc més d’un any, perquè al seu lloc està previst que s’hi construeixi l’Institut Viladomat. Guillem Rojo, membre de Recreant Cruïlles, ha explicat a Districte 11 que el problema no és que l’Ajuntament iniciï les obres del parc provisional, sinó que ho faci sense escoltar la voluntat dels veïns.

L’institut obrirà les seves portes el mes de setembre en barracons a l’espera que al curs 2017/18 els alumnes puguin començar les classes al solar de les Germanetes. Els veïns defensen que haurà d’esdevenir un projecte de barri que involucri tothom, i que juntament amb la construcció d’equipaments per a la gent gran, serveixi de dinamitzador per a la zona. Xavier Riu, mestre i veí de l’Eixample, ha assenyalat que l’element determinant serà que “veïns de diverses generacions puguin confluir en un mateix espai”.

Converses infructuoses amb l’Ajuntament

Fa 12 anys que el solar de Germanetes és buit. El Pla General de 2006 preveia la construcció d’un centre de dia, una escola bressol i habitatges de protecció oficial entre d’altres, i després de les mobilitzacions veïnals l’Ajuntament, a través del regidor Gerard Ardanuy, va decidir reprendre el projecte. Pels veïns, però, no és suficient: des de 2006 les necessitats del barri han canviat, i demanen un model participatiu transparent i horitzontal. Tot i que hi ha hagut interlocució entre el districte i els veïns, més d’un cop el consistori ha pres decisions de forma unilateral, com ara la construcció del parc: les obres van començar el passat novembre sense avisar a les entitats.

D’altra banda, l’associació de veïns i Recreant Cruïlles van fer arribar a l’Ajuntament un document el 23 de desembre de 2014 on detallaven una sèrie de propostes pel solar (una ludoteca, més espai d’emmagatzematge, un lloc de creació artística…). Aquest va fer públic un dossier de premsa dues setmanes més tard sobre l’ús que se li donaria a Germanetes on no es mencionava cap de les iniciatives de les entitats. És per això que els veïns protesten per la manera de fer del consistori i reclamen al menys una cogestió real del solar.

 

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. L’Espai Germanetes celebra el seu aniversari okupant 5.000 m2 de solar de l’Ajuntament | Hortikupa
  2. Urbanisme i equipaments: del carrer al paper? | BcnDistricte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: