Matí de reivindicacions en defensa de la sanitat pública a l’Eixample

"Retallades No CAP Manso" - Protesta contra privatització sanitat pública

La protesta davant el CAP Manso i que ha aplegat una cinquenta de persones entre veïns i personal sanitari.

Ferran Moreno (@FerranMorenoG); Joan Aleix Mata (@joanaleixmata) – Diverses plataformes de veïns i moviments socials, així com personal sanitari de l’Hospital Clínic i del CAP Manso del barri de Sant Antoni s’han manifestat, el matí d’aquest dimarts 10 de febrer a les portes d’aquestes clíniques. L’objectiu era denunciar les retallades i els processos de subcontractació de serveis sistemàtics que afecten els centres de salut públic, i el conseqüent empitjorament de les condicions per als usuaris.

La jornada reivindicativa ha començat a les 10 del matí davant de l’Hospital Clínic, convocada per membres de les plataformes Tancada Clínic, Fem Sant Antoni, Jo Sí Sanitat Universal, la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya i la Comissió en Defensa de la Salut Pública de la FAVB. Posteriorment, els manifestants s’han desplaçat fins les portes de l’Hospital Universitari del Sagrat Cor, i al voltant de la 1 del migdia, han arribat al CAP Manso, on s’ha dissolt la marxa.

La diada ha transcorregut en un ambient festiu i sense incidents.

Portes giratòries

L’eix principal de la protesta ha estat la crítica a l’externalització  d’alguns serveis, -que abans oferia el Clínic-, cap a l’hospital privat Sagrat Cor. Els organitzadors de la jornada han assenyalat que aquests processos tenen dues conseqüències clares: “un augment de la despesa pública per a què el fons inversor IDC Salut, com a empresa privada, obtingui beneficis. I un deteriorament de les condicions laborals dels treballadors”.

Alguns membres del personal sanitari de l’Hospital Clínic han criticat que “es fomenta el trasllat de pacients a la clínica privada, i en els darrers anys s’ha potenciat molt el centre Sagrat Cor”. En aquesta línia, Esperanza Fernández, infermera del CAP Manso, ha afegit que “han transferit, -del Clínic-, a l’hospital privat, totes les intervencions de maluc i genolls. Posteriorment, aquest fet ha permès traslladar la rehabilitació dels pacients a centres privats externs, els gerents dels quals són els propis directors dels centres d’origen”.

En aquest sentit, diversos treballadors de la sanitat pública han expressat que “el Clínic s’ha convertit en un hospital de portes giratòries”.

Sanitat, un dret universal?

Malgrat les dificultats que implica la protesta, Esperanza Fernández ha manifestat que “cada cop els centres sanitaris i els moviments veïnals estan més coordinats”. De fet a la jornada d’avui, també hi ha participat el col·lectiu de Jo Sí Sanitat Universal, que reclamava la retirada d’uns cartells dissuasoris al CAP Manso que informaven de la necessitat de presentar la targeta sanitària o el DNI per a “qualsevol tràmit administratiu o assistencial”.

La plataforma, però, considera que aquests cartells són “enganyosos” i que “suposen un incompliment de la llei i la vulneració d’un dret bàsic i vital”, a part de “fomentar l’exclusió sanitària”. Per aquest motiu han assistit aquest matí al Centre d’Atenció Primària amb la intenció de treure els cartells. Quan han arribat, però, han pogut comprovar que aquests ja havien estat retirats prèviament.

L’organització es mostra optimista respecte a què el CatSalut ordeni enretirar de manera definitivament tots els cartells dels centres sanitaris.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Trackback / Pingback

  1. Concentració contra la Privatització de la Sanitat i per l’Accès Universal al CAP Manso | Fem Sant Antoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: