“Fem Plaça” evidencia l’oposició dels veïns al disseny de les placetes del Paral·lel

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ferran Moreno (@FerranMorenoG) – La reurbanització del Paral·lel ha estat l’eix central de l’acte Fem Plaça organitzat per les plataformes Som Paral·lel, Fem Sant Antoni i Xarxa Ciutat Vella, i que ha reunit aquest migdia a més d’un centenar de persones a la confluència dels carrers Entença i Tamarit. Entitats i veïns del Poble Sec, Sant Antoni i Raval han expressat la seva disconformitat amb el disseny de les sis placetes de l’avinguda Paral·lel i han demanat iniciar un procés consultiu obert a tot el veïnat per discutir quins usos se li haurien de donar a les places.

L’ampliació uniforme de les voreres dels carrers que conflueixen al Paral·lel en comptes de la urbanització de places verdes rectangulars ha estat el denominador comú en les reivindicacions de Som Paral·lel i Fem Sant Antoni. Consideren que el disseny urbà pel que ha optat l’Ajuntament només pretén ser un canalitzador del trànsit. D’aquesta manera, assenyalen que es perd l’oportunitat de crear espais orientats als veïns i amb diferents funcionalitats: espais de joc pels infants, zones per a fer activitats o places verdes amb bancs.

Els fanals intel·ligents que s’estan instal·lant a l’avinguda també han estat al focus de les reivindicacions. Fem Sant Antoni ha subratllat els 2,8 milions d’euros de pressupost destinats a la il·luminació, “uns diners que, en un barri força castigat per la crisi, es podrien destinar a partides socials”, ha assenyalat en Joan, membre de l’entitat. També ha afegit que els fanals només pretenen guiar els turistes del port a la Fira, i traslladar bona part del turisme a la zona del Paral·lel.

L’acte d’avui ha servit en bona part perquè veïns i entitats expressessin el seu rebuig a un model de barri orientat cada vegada més als turistes. En aquest sentit, Som Paral·lel ha recalcat el fet que el turisme ha fet augmentar el preu dels lloguers del barri, i posava el carrer Blai com a exemple del model de bars i terrasses que porta turistes a la zona fins a altes hores de la nit, amb molèsties als veïns del carrer.

Altres plataformes, com Salvem l’Arnau, també han pogut visibilitzar les seves reivindicacions. En aquest cas, han reclamat que l’Ajuntament inverteixi en el teatre Arnau -tancat des de 2004 i adquirit pel consistori municipal l’any 2010- per tal de recuperar un edifici de 120 anys d’història, el més antic que es conserva al Paral·lel. La voluntat de la plataforma seria poder oferir un centre de documentació històrica on es recollís el principal material gràfic que es conserva.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Resum de l’activitat Fem Plaça 1 de febrer | Fem Sant Antoni
  2. “Som Paral·lel” desplega una terrassa reivindicativa al carrer Blai | Barcelona Districte 11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: