L’Ateneu Enciclopèdic Popular inicia la campanya per reclamar una seu digna

Xavier Theros ha explicat la situació actual de lAteneu i els imcompliments de lAjuntament.

Joan Aleix Mata (@joanaleixmata) – L’entitat de memòria obrera més antiga de Barcelona ha engegat aquest dilluns dia 26 de gener la campanya Recuperem l’Ateneu Popular Enciclopèdic amb un acte davant la seu de l’Ajuntament a Ciutat Vella, que ha congregat aproximadament unes 200 persones. La iniciativa pretén fer pressió sobre el Consistori per tal que materialitzi els acords signats el 2011 en els que es comprometia a cedir un espai per a la instal·lació de la seu de l’Ateneu “en un termini màxim de dos anys”.

Membres de la institució destaquen, però, que l’incompliment dels convenis no són un fet nou, sinó que formen part d’una pràctica que s’ha generalitzat en els darrers anys i que denota una “manca de voluntat política” per part de l’Ajuntament per posar solució al conflicte. “Quaranta anys després de la mort de Franco, cap govern municipal ni de la Generalitat ha donat un tracte digne a la institució més antiga de la cultura popular a Barcelona”, ha denunciat l’escriptor Xavier Theros, soci de l’Ateneu, en el torn d’intervencions de l’acte d’aquest dilluns.

Per la seva part, el també escriptor Ferran Aisa ha apuntat que “la Generalitat de l’any 1937 ja havia promès un nou local per a l’Ateneu”. També han participat en el torn d’intervencions l’escriptora Antonina Rodrigo, el catedràtic d’història de l’educació Pere Solà, el poeta Enric Cassasses, el poeta i antropòleg Gerard Horta, el també antropòleg Manuel Delgado i diversos portaveus d’assemblees i plataformes veïnals, que han reivindicat la tasca cultural realitzada per l’Ateneu Enciclopèdic al llarg de la seva història. La coral Desacord de Gràcia també ha estat present a la convocatòria, on ha interpretat diverses cançons, com ara l’himne de l’Ateneu a l’inici de la jornada.

 L’acte s’ha celebrat el dia que es compleixen 76 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la capital catalana, -data que també va suposar la fi de l’Ateneu Enciclopèdic durant els anys de dictadura.

Fotografies de Joan Aleix Mata

Una institució emblemàtica

L’Ateneu Enciclopèdic Popular va néixer a principis del segle XX arran d’una vaga general a Barcelona, en la que diverses personalitats del món obrer i intel·lectuals van observar la necessitat d’instruir els treballadors per tal de fer front als abusos de les elits privilegiades. Així doncs, l’any 1902 es va fundar l’Ateneu Enciclopèdic amb l’objectiu de formar la classe obrera i enriquir la cultura catalana.

La institució va créixer de manera notable a la dècada dels anys 20 i 30, període en que va arribar a tenir més de 25.000 socis. L’Ateneu disposava d’una àmplia biblioteca que albergava obres de cultura popular, alternativa a la burgesa. Pels seus arxius hi van passar personalitats com Francesc Layret, -membre fundador-, Salvador Seguí, Margarida Xirgu, Federico García Lorca, Luis Bulffi, Lluís Companys, Andreu Nin o Joan Salvat-Papasseit, entre d’altres.

Amb la caiguda de Barcelona en la Guerra Civil, al gener de 1939, l’Ateneu Enciclopèdic fou el primer edifici no institucional que ocuparen les tropes franquistes. L’exèrcit sublevat va fer cremar totes les obres de l’arxiu a la via pública i va espoliar el patrimoni de l’associació. Durant els anys de dictadura l’AEP va desaparèixer.

A la dècada dels anys 70, durant la Transició, un grup de joves va decidir ressuscitar-lo. Des de llavors, l’Ateneu ha anat arxivant obres sobre cultura popular fins a convertir-se en un dels centres de documentació sobre el moviment obrer més importants d’Europa.

Actualment, l’Ateneu Enciclopèdic té el seu arxiu provisional al Passeig Sant Joan número 26, ja que més de 30 anys després, l’Ajuntament encara no ha pogut posar solució al problema.

Anuncis
About Districte 11 (98 Articles)
Som un mitjà digital d'informació local a Barcelona. A través del periodisme informatiu, donem a conèixer les reivindicacions i lluites veïnals de la ciutat comptal. A través del periodisme interpretatiu, intentem entendre què les motiva, d'on ve i on va Barcelona.

1 Comment on L’Ateneu Enciclopèdic Popular inicia la campanya per reclamar una seu digna

  1. RackSpace Managed web hosting: you are on some type of computer if you are looking over this, right?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: